fbpx

Nivelurile de poluare a aerului din Europa „încă prea ridicate”, avertizează AEM

Cea mai recentă evaluare a sănătății calității aerului publicat vineri subliniază că toate cele 27 de state membre ale UE nu își îndeplinesc propriile standarde, cu atât mai puțin pe cele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și că acest lucru amenință sănătatea europenilor.

„Există, desigur, mulți poluanți atmosferici diferiți, dar ei îl aleg pe cel mai grav sau cel mai dăunător sunt particulele fine”, a declarat Leena Ylä-Mononen, directorul Agenției Europene de Mediu.
„Cea mai recentă estimare este că 253.000 de decese pot fi atribuite acestui poluant (în 2021) și acestea într-adevăr ar putea fi prevenite prin măsuri adecvate”.

Numărul de decese legate de concentrațiile de particule fine a scăzut cu 41% între 2005 și 2021, dar AEM a avertizat că statele membre trebuie să își continue eforturile pentru a reduce în continuare nivelurile. Poluarea cu dioxid de azot este responsabilă pentru aproximativ 52.000 de decese, în timp ce expunerea pe termen scurt la ozon este responsabilă pentru 22.000 de decese atribuibile în UE.

În orașe, transportul este principala sursă de poluare. În unele regiuni, încălzirea locuinței folosind combustibili solizi, cum ar fi cărbunele sau lemnul, afectează și calitatea aerului. Toate aceste fenomene cumulate pot provoca sau exacerba îmbolnăvirea, potrivit directorului SEE.
„În cele mai severe cazuri, provoacă boli care duc rapid la moarte. Cancerul pulmonar este un exemplu”, a spus Ylä-Mononen.
„Dar este, de asemenea, important de remarcat, și aceasta este prima dată când raportul nostru a examinat mai detaliat diferite boli, care este impactul poluării aerului în agravarea acestor boli, cum ar fi astmul sau bolile cronice de inimă.
„Așadar, calitatea vieții este cea care în multe privințe este îngreunată de aerul poluat și astăzi în Europa”.

Agenția europeană subliniază, de asemenea, că schimbările climatice, și în special creșterea temperaturilor în orașe, amenință calitatea aerului și, prin urmare, sănătatea europenilor.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.