Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra locației acesteia și nici asupra regulilor pe care o va urma. Discuțiile cu privire la un nou regulament al UE împotriva spălării banilor s-au prăbușit noaptea trecută, iar negociatorii încă se aflau în dezacord cu privire la modul de a trata fotbalul și cei superbogați.
Legislatorii și guvernele sunt aliniate la contururile unei noi autorități europene care să supravegheze peste 40 de bănci majore, un acord salutat ca un schimbător de joc pentru bloc, care a dorit să tragă o linie după o serie de scandaluri cu bani murdari. Dar încă nu există un acord cu privire la locul unde să plaseze noua agenție și nici regulamentul exact pe care îl va aplica. Întârzierea ar putea însemna că noul regulament nu va intra în vigoare până la sfârșitul anului viitor.
Un domeniu de controversă se referă la registrele de informații corporative – o resursă frecventă pentru activiști și jurnalişti care încearcă să urmărească structuri financiare complexe, despre care parlamentarii spun că trebuie protejate. Într-o hotărâre șoc de anul trecut, cea mai înaltă instanță a UE a spus că astfel de date nu ar trebui să fie publice – iar unii se îngrijorează că Consiliul UE, care grupează statele membre, încearcă să diminueze și mai mult eficacitatea.
„Consiliul vrea să limiteze identificarea beneficiarilor efectivi”, a declarat pentru Euronews Damien Carême, europarlamentarul care conduce proiectul de lege prin intermediul comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European, într-o declarație, descriind propunerile Consiliului drept o „alegere politică… care nu este dictată de niciun standard internațional. sau practica industriei”.
Conform planurilor existente, oricine deține peste 25% din acțiunile unei companii este considerat proprietar, dar guvernele doresc o abordare mai blândă atunci când lanțurile lungi și indirecte de proprietate diluează controlul. Membrii UE sunt, de asemenea, sceptici cu privire la necesitatea de a extinde regulile UE la persoanele cu valoare netă ridicată sau la cluburile de fotbal, spunând că acest lucru ar însemna documente suplimentare disproporționate cu riscul.
Negociatorii se întâlnesc luni, 18 decembrie, pentru a afla cum să reducă lista scurtă a nouă orașe care s-au oferit voluntar să găzduiască o nouă agenție de combatere a spălării banilor. Dar discuțiile cu privire la regulamentul de bază nu se vor relua decât anul viitor.
Deși această întârziere poate pune în pericol capacitatea de a finaliza legea înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, ar putea debloca unele dintre elementele mai spinoase ale discuțiilor.
Începând cu 1 ianuarie, discuțiile Consiliului vor fi prezidate de Belgia, care este una dintre puținele țări din UE care a impus deja reguli împotriva spălării banilor pentru fotbal, după ce sondajul „Operațiunea Zero” din 2018 a dus la raiduri la o serie de cluburi.