fbpx

Eurovision 2024: artiștii nordici cer ca Israelul să fie interzis

În urma apelurilor la boicot, de când s-a confirmat că Israelul va participa la Eurovision Song Contest din acest an, tot mai multe petiții cer excluderea Israelului, din cauza presupuselor crime de război din Gaza.

Artiștii finlandezi și islandezi, precum și protestatarii din Norvegia, cer ca Israelul să fie interzis de la Eurovision. Ei se alătură vocilor artiștilor și activiștilor pro-palestinieni care se opun participării țării la ediția din 2024, care va avea loc la Malmö (Suedia) în luna mai. Din 5 decembrie 2023, când a fost oficializat faptul că 36 de țări, inclusiv Israel, vor participa la Eurovision 2024, tot mai multe au cerut boicotarea concursului.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care supraveghează organizarea concursului, a reiterat că Eurovision este un eveniment „apolitic” și că Israelul îndeplinește toate condițiile pentru a participa.

„Concursul Eurovision este o competiție pentru radiodifuzori publici din toată Europa și Orientul Mijlociu. Este un concurs pentru radiodifuzori – nu pentru guverne – și radiodifuzorul public israelian participă la concurs de 50 de ani.”

Acest lucru nu a împiedicat mai mult de 1.400 de artiști finlandezi să se alăture muzicienilor islandezi pentru a cere interzicerea Israelului din cauza presupuselor crime de război din Gaza. „Nu este în conformitate cu valorile noastre că unei țări care comite crime de război și continuă o ocupație militară i se oferă o scenă publică pentru a-și șlefui imaginea în numele muzicii”, se arată într-o petiție care a fost semnată de artiști din Finlanda. muzicieni și profesioniști din industria muzicală.

Artiștii, inclusiv Axel Ehnström, care a reprezentat Finlanda la Eurovision în 2011, au declarat că, dacă Israelul nu este exclus din competiție, compania finlandeză de radiodifuziune (Yle) ar trebui să boicoteze concursul și să refuze să trimită o înregistrare finlandeză. Lukas Korpelainen, unul dintre autorii petiției, a declarat pentru ziarul Hufvudstadsbladet că este inacceptabil ca Israelul să participe la Eurovision.

„Israelul încalcă drepturile omului”, a spus Korpelainen, adăugând: „Nu credem că este în regulă ca țara să facă parte din (Eurovision) pentru a-și șlefui imaginea”. Autorii petiției l-au acuzat și pe Yle de standarde duble, deoarece compania de radiodifuziune a fost una dintre primele care a cerut interzicerea participării Rusiei la Eurovision, după invazia acesteia în Ucraina în 2022.

În altă parte, demonstranții norvegieni de la Aksjonsgruppa for Palestine (Grupul de acțiune pentru Palestina) s-au adunat în fața sediului postului de televiziune NRK din Oslo weekendul trecut, potrivit rapoartelor presei locale. „Vrem ca Norvegia și NRK să lucreze pentru excluderea Israelului”, au explicat activiștii într-un comunicat de presă.
Într-o declarație anterioară, NRK a spus că „nu pot cere un boicot cultural”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.