Gândul a organizat, la Parlamentul European de la Bruxelles, o dezbatere care a avut ca principală teamă politicile europene de sănătate, impactul lor asupra țărilor central și est europene și a României, dar și contribuția lor la Sănătatea Uniunii.
Evenimentul, găzduit de europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și raportor EU4Health, a reunit oficiali de la București, în frunte cu ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila, și secretarul de stat Alexandru Rogobete, cât și de la Bruxelles, respectiv președintele Subcomisiei de Sănătate (SANT) din Parlamenutul European, Adam Jarubas, eurodeputați, reprezentanți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai companiiilor din domeniul farma și asistentei medicale private.
În drumul comun al statelor europene, accesul pacienților la servicii de sănătate similare a fost una dintre temele abordate.
Accesul mai bun și mai ușor la serviciile medicale echitabile
În același timp, România are nevoie de fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului, pe termen mediu și lung, prin stabilirea priorităților și negocierile pentru obinerea acestor fonduri, tocmai pentru a reduce decalajul, cât mai rapid și mai eficient.
Totodată, principalele obiective în interesul cetățenilor români sunt accesul mai bun și mai ușor la serviciile medicale echitabile, acces la medicamente, fără a exista diferențe între statele membre, printr-o politică de preț comună.
Dialogul între oficialii europeni și reprezentanții mediului privat a fost apreciat de toți cei prezenți, iar sugestiile și propunerile venite urmează a fi propuse și dezbătute pentru a se răgăsi în pachetele legislative care vor fi adoptate în viitorul apropiat precum și în viitorul mandat al Parlamentului European.
Articol preluat din Gandul.ro