fbpx

Alegeri în fieful pro-rus din Moldova. Cine va câștiga?

Duminică cetățenii din Bălți sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarul. Sunt alegeri locale  anticipate, se desfășoară al doilea tur de scrutin, după ce fostul primar, Renato Usatîi a demisionat. Bălțiul a fost dominat de-a lungul vremurilor de forțele politice pro-ruse. Nici măcar Maia Sandu nu a reușit un scor bun aici, obținând 17 procente în alegerile prezidențiale.

Orașul Bălți este al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, după Chișinău, are 127 000 de locuitori  și  în structura etnică a populației municipiului regăsim 63,4% moldoveni ,18.5%  ucraineni, ruși (16%) și alte etnii. Fieful partidelor pro-ruse este acum locul în care se bat Marina Tauber ( partidul SOR) și Nicolae Grigorișin, candidat independent, dar până nu demult fiind mâna dreaptă al fostului primar Renato Usatîi.

În turul întâi, candidatul partidului pro-european PAS, Boris Marcoci a obținut locul 3, cu mult în spatele Marinei Tauber care a obținut 47.93% , dar și în spatele candidatului independent Nicolae Grigorișin, ce a înregistrat un scor de 20.93%

Cu toate acestea, candidatul PAS, Boris Marcoci, ar putea ajunge în turul doi la masa verde. Asta, după ce Comisia Electorală Centrală a decis miercuri să ceară instanței de judecată să o excludă din cursă pe Marina Tauber. Dacă instanța va da câștig de cauză CEC și Tauber va fi exclusă, vom asista la o premieră, o confruntare între locul doi și locul trei, adică între Grigorișin și Marcoci.

Este de așteptat că scoaterea din cursă a lui Tauber să ducă la o nemulțumire majoră în Bălți. Chiar dacă CEC a invocat câteva argumente legale și a adus probe prin care s-a constatat că Tauber nu a respectat legea finanțării campaniei electorale, electoratul fidel acesteia va privi acest lucru ca pe o lovitură nedreaptă primită din partea actualei guvernări. În aceste condiții, vom vedea un absenteism major la vot și vom asista la un proces de mutare a votului dinspre Tauber spre Grigorișin, candidatul independent.

Marcoci nu va putea să obțină o victorie în turul doi și asta în special datorită faptului că fiind membru PAS, va fi învinovățit de electoratul Marinei Tauber și va fi găsit drept țap ispășitor pentru decizia de scoatere din cursă a candidatei partidului SOR.

În scenariul în care Tauber nu va fi scoasă din cursă, atunci ea va câștiga la pas alegerile ce vor avea loc duminică, 5 decembtrie.

Bălțiul va rămâne și în continuare un fief al partidelor pro-ruse, al partidelor de stânga și după acest rând de alegeri, iar partidele de dreapta vor mai aștepta încă o perioadă lungă până ce vor putea să câștige adepți.

Despre Marius Giurgea

Verificați și

O șansă la viață pentru copiii cu cancer prin Protonoterapie

România și românii au o șansă imensă de a avea acces la o terapie de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.