fbpx

Cristian Bușoi: „Decalajul în SĂNĂTATE, redus prin finanțare cu bani europeni și preluare de bune practici”

România poate evolua, în perioada următoare, în domeniul asistenței medicale, accesului la tratament și al serviciilor din domeniul sanitar, dacă va urmări subiectele europene și va folosi oportunitățile de finanțare și banii europeni. În plus, trebuie să implementeze corect legislația, iar cu inspirație din modele de bune practici poate reduce decalajele, chiar dacă nu foarte repede și eficient.

Afirmațiile îi aparțin europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), și au fost făcute în cadrul Conferinței Gândul Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României.

“Cred că a pune România și ce avem de făcut în context european este foarte potrivit – e adevărat că nu putem reduce decalajele atât de repede și atât de eficient precum ne-am dori, dar cu siguranță, urmărind subiectele europene, folosind oportunitățile de finanțare, bani europeni și apoi, evident, implementând corect legislația de la nivel european, plus inspirându-ne din modele de bune practici, atunci când vorbim de asistența medicală în privat sau asigurări private de sănătate, România poate evolua în perioada imediat următoare”, a declarat Cristian Bușoi.

„Avem două pachete legislative care sunt extrem de importante”

Iar pentru ca țara noastră să aibă un plan de acțiune la nivel european, mizând pe experiența și expertiza companiilor farmaceutice și a operatorilor privați prezenți la evenimentul Gândul, europarlamentarul le-a propus ca ideile să fie trimise, iar apoi să devină parte a unui plan de acțiune al țării noastre la nivel european.

“În acest moment avem două pachete legislative care sunt extrem de importante și au suscitat interesul, mai ales în ceea ce privește zona de companii farmaceutice inovative, dar și generice.

Mă refer în primul rând, evident, la pachetul farma, cu care am avut ocazia să discut și despre care poate vom discuta puțin mai mult la Bruxelles, pentru că aș vrea să invit pe cineva de la Comisia Europeană care să poată răspunde și la întrebări mai tehnice, plus colegii raportori.

Vedem cine va fi disponibil, nu va fi încheiat până la alegeri pachetul, dar cred că Parlamentul European își va defini o poziție prin vot înainte de alegerile europarlamentare, urmând ca apoi – pe președinția ungară, spre a doua parte a semestrului doi – să înceapă trilogurile de negociere, să avem o legislație nouă, care, sigur, să eficientizeze Agenția Europeană a Medicamentului, să ofere niște încurajări, insetting-uri mai clare și să aducă mai multă inovație către pacienți, evident, să reducă penuria de medicamente și să genereze o reducere a dependenței față de țări din afara Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul Cristian Bușoi.

Vaccinurile în cancerele preventive și strategia privind sănătatea mintală

Inițiativele de politici publice sunt parte esențială a evoluției , deoarece la nivel european legislația este armonizată, iar deciziile se iau în statele membre.

“În rest sunt recomandări și aici și așteptăm, cea legată de vaccinurile în cancerele preventive, strategia privind sănătatea mintală și sigur, partea de tobacco, nu e interes neapărat pentru discuția noastră de astăzi.

Este de interes pentru noi că trebuie să reducem numărul de cancere, inclusiv să descurajăm fumatul sau având niște reguli foarte clare, dar care a fost puțin amânată. Părerea mea este că va începe după alegerile de anul viitor”, a adăugat europrelamentarul.

Fonduri europene pentru privat

Cât privește fondurile europene, Cristian Bușoi consideră că ar fi trebui prevăzută finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru operatorii private din domeniul medical.

“Cred că a fost un lucru incorect să nu se prindă și furnizorii privați de sănătate, spitalele private cred că ar fi fost corect. Evident, putea fi o axă separateă, poate nevoile-s mai mici, spitalele sunt mai moderne, dar e o discriminare destul de incorectă. Am mai discutat cu Fhadi, cu dl. Andronescu, cu Raluca. Cred că acum e un pic târziu să mai putem modifica ceva.

Nu cred că așa este un pic târziu. Programele sunt destul de avansate, dar evident vor urma și alte programe în perioada următoare”, a afirmat președintele ITRE.

Finanțare suplimentară prin fondurile de asigurări private de sănătate

Ca și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Cristian Bușoi a vorbit despre cum poate fi crescută calitatea serviciilor medicale în condițiile unui buget limitat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cofinanțarea prin asigurări medicale private ar fi o soluție, însă modelul trebuie bine ales.

“S-a vorbit mult de asigurările private de sănătate. Sunt total de acord cu domnul ministru. S-ar bucura foarte mult și domnul Baciu, dar pe lângă cele 59, poate 60 și de miliarde anul viitor, buget consistent față de acum 10 ani, când eram președintele Casei.

Evident, bugetul este mult, mult mai mare, dar și lucrurile s-au schimbat și, evident, cheltuielile sunt diferite. Să mai fie o componentă de bani privați de asigurări private, plus abonamente care să aducă surse suplimentare de finanțare. Dar sunt total de acord cu domnul Andronescu. Sistemul actual are niște limitări. Nu poți, atâta timp cât tu oferi, teoretic, toate serviciile medicale din asigurarea publică, să generezi o adevărată piață pentru asigurări private”, a explicat Cristian Bușoi.

 

Articol preluat din Gandul.ro

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Dumitru Nancu: „Impact fiscal IMM Invest (cel mai mare parteneriat public-privat) – fiecare leu garantat de FNGCIMM a întors 12 lei”

IMM Invest, cel mai mare parteriat public-privat, programul gestionat de Fondul Național de Garantare pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.