fbpx

Uniunea Europeană dorește implementarea rapidă a planurilor naţionale de relansare

În contextul în care primul lot de 12 planuri naţionale de relansare urmează să primească finanţare de la UE începând de luna viitoare, liderii europeni au făcut un apel pentru o implementare rapidă a acestora.

Toatele cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi.

Executivul comunitar a aprobat deja 12 astfel de planuri naţionale, trimise de Belgia, Danemarca, Grecia, Spania, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Austria, Portugalia şi Slovacia, care vor fi revizuite şi de miniştrii europeni ai Finanţelor în luna iulie.

Pentru a primi finanțarea, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri trebuie să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.

Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi.

Guvernele statelor membre vor primi, în avans, doar 13% din partea lor de bani, iar tranşele viitoare vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ţinte de investiţii şi reforme convenite.

„Pentru următorii ani, UE va dispune de un avantaj semnificativ pentru a se asigura că angajamentele vor fi îndeplinite”, a declarat un oficial european.

De asemenea, oficialii susţin că reformele au fost deja programate pentru următoarele 6-12 luni, ceea ce le face imune la eventualele modificări ale guvernelor în perioada următoare.

„Consiliul European subliniază importanţa implementării depline şi la timp a planurilor”, susţin liderii europeni în concluziile summitului lor de la Bruxelles.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

One comment

 1. Octavian Coandă

  Uniunea Europeană să facă mai bine un plan de finanțare direct pentru țăranul Roman .
  M-am saturat de gargară.
  Gospodăriile românești mor una câte una.
  Cine să facă plan de înverzite???
  Guvernul ???
  Am ajuns ca din doi bătrâni ,care se simte mai în putere pleacă să facă muncă în străinătate că nu au cu ce sa mai trăiască.
  Dați credibilitate și credite ieftine țăranilor și atunci am încredere în voi .
  Mă număr printre cei care pleacă la muncă, cu toate că am ogospodarie….
  Mulțumesc pentru răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.