fbpx

Ungaria urmează să primească 920 de milioane de euro din fonduri de redresare UE, fără condiții

Modificarea adaugă 4,6 miliarde EUR (3,9 miliarde EUR în împrumuturi cu dobândă mică și 0,7 miliarde EUR în granturi nerambursabile) la planul aprobat anterior, făcând un total de 10,4 miliarde EUR în fonduri UE care urmează să fie plătite în tranșe graduale în următorii ani. Revizuirea ascendentă face parte din RePower EU, planul ambițios al Uniunii Europene de a se diversifica de la combustibilii fosili importați și de a accelera tranziția ecologică, introdus imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

Țările au dreptul să primească 20% din numerarul lor alocat în cadrul RePower EU ca „prefinanțare” pentru a furniza lichidități și pentru a demara proiecte de energie curată. În cazul Ungariei, „prefinanțarea” se ridică la 920 de milioane de euro, care vor fi plătite în două tranșe separate în următoarele 12 luni. În mod remarcabil, cei 920 de milioane de euro nu au nicio condiție suplimentară. Restul planului de 10,4 miliarde EUR rămâne strict legat de îndeplinirea a 27 de „super jale”, o serie de reforme legate de lupta împotriva corupției, de consolidarea independenței judiciare și de stabilirea sistemelor de audit.

„Super reperele” au fost impuse anul trecut și se spune că Ungaria a făcut progrese substanțiale în finalizarea lor în urma unui dus-întors intens între Budapesta și Bruxelles.
Evaluarea pozitivă a Comisiei, publicată joi după-amiază, trebuie încă aprobată de o majoritate calificată a statelor membre. Unda verde este de așteptat să aibă loc, deoarece guvernele urmează un gentlemen’s agreement nescris în baza căruia nu se blochează reciproc planurile naționale odată ce Comisia își acordă binecuvântarea.

Totuși, eliberarea a 920 de milioane de euro fără condiționări va fi controversată. Ungaria a fost de multă vreme supravegheată din cauza retragerii democratice percepute, care a condus la un impas prelungit asupra planului de redresare și reziliență al țării. Separat, impasul cu Bruxelles-ul a declanșat înghețarea a 22 de miliarde de euro din fonduri de coeziune.

Ca reacție la ceea ce el numește „șantaj financiar”, premierul ungar Viktor Orbán a adoptat o poziție de obstrucționare și a amenințat că își va exercita puterea de veto pentru a deraia decizii colective cheie, inclusiv deschiderea discuțiilor de aderare cu Ucraina. Luna trecută, Orbán sa întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în China, prima întâlnire bilaterală a unui lider al UE de când Kremlinul a lansat războiul total împotriva Ucrainei. Întâlnirea s-a petrecut prost la Bruxelles și a fost văzută ca un afront la adresa unității europene.

Câteva zile mai târziu, premierul s-a opus cu fermitate creării unui fond UE de 50 de miliarde de euro pentru a oferi Ucrainei asistență financiară pe termen lung.
Și la începutul acestei săptămâni, Budapesta a dezvăluit o campanie publică care vizează Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Alexander Soros, fiul miliardarului George Soros și actualul președinte al Fundațiilor pentru Societatea Deschisă (OSF). Panourile publicitare, amplasate în toată Ungaria, spun: „Să nu dansăm pe melodia pe care ei cântă!”

Campania face parte dintr-o consultare națională neobligatorie care solicită cetățenilor opiniile lor cu privire la o selecție de politici ale UE. Sondajul include 11 întrebări pline cu declarații puternic părtinitoare. Tot în această săptămână, guvernul lui Orbán a depus o nouă legislație menită să creeze un „birou de protecție a suveranității” pentru a investiga utilizarea finanțării externe în campaniile interne și activitățile ONG-urilor. Formularea largă a legii a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă represiune împotriva oponenților politici, a societății civile și a sindicatelor.

Întrebat dacă Comisia face o concesie pentru a asigura sprijinul lui Viktor Orbán pentru viitoarele decizii ale blocului privind Ucraina și bugetul comun, un purtător de cuvânt a negat că este cazul și a insistat că executivul pur și simplu urmărea regulamentul RePower UE, care prevede pre-finanţare. „Nu trimitem absolut niciun mesaj”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei. „Nu cred că cineva va vedea această punere în aplicare a regulilor ca cumva o poziție a Comisiei cu privire la respectarea Ungariei pentru statul de drept”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că sumele de prefinanțare ar putea fi deduse din suma fondurilor de recuperare a Ungariei dacă țara nu reușește să îndeplinească cele 27 de „super etape” și, prin urmare, nu poate debloca restul de numerar. Termenul final pentru conformare este 31 decembrie 2026.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.