fbpx

Bătăușii din școlile franceze vor fi de acum mutați disciplinar

Guvernul francez a adoptat noi măsuri pentru a ajuta la protejarea copiilor de școală care sunt victime ale agresiunii. Un nou decret emis săptămâna aceasta de ministrul Educației, Gabriel Attal, consemnează că bătăușii ar putea fi mutați într-o nouă școală, unde anterior era mai probabil ca victima să fie mutată. Noile reguli prevăd, de asemenea, posibilitatea ca agresorii cibernetici de la o altă școală decât victima să poată fi, de asemenea, pedepsiți.

Această nouă măsură „trimite un semnal puternic sistemului național de învățământ și părinților”, spune Wilfrid Issanga, directorul asociației ALCHM, care luptă împotriva agresiunii și abuzului asupra copiilor. „Cred că actualul ministru a luat taurul de coarne”.

Bullying-ul școlar a devenit o prioritate națională după sinuciderea, în mai, a lui Lindsay, în vârstă de 13 ani, o elevă din Pas-de-Calais, în nordul Franței. Răspunsul la bullying la școală trebuie să fie „necruțător”, a spus ministrul Attal, care a menționat deja această măsură în mai multe rânduri.

Asociațiile care militează împotriva agresiunii școlare așteaptă de câțiva ani măsuri mai puternice. Anterior, susțin ei, forțarea unui copil hărțuit să schimbe școala ar putea fi o pedeapsă dublă: nu doar pentru copil, ci și pentru părinții lui.

În unele zone rurale, acest lucru ar putea crea situații insuportabile în care victima a ajuns într-o școală mult mai departe de casă.

Ce se poate face cu privire la amploarea agresiunii în școli și online?

În martie 2022, hărțuirea la școală a devenit o infracțiune penală pedepsită cu închisoare de până la 10 ani și cu amendă de până la 150.000 EUR în caz de sinucidere sau tentativă de sinucidere din partea victimei agresiunii.

Hărțuirea este încă o problemă tăcută. Potrivit unui sondaj recent realizat de Ministerul francez al Educației, 6,7% dintre elevii de liceu din Franța au declarat că au fost supuși la 5 sau mai multe incidente de violență repetă în primăvara anului 2022.

Tăcerea rămâne adesea principalul obstacol în calea oricărei soluții în multe cazuri de hărțuire. „Multe familii se luptă în tăcere și noi nu le auzim”, și sunt și mai mulți copii care se luptă singuri, explică un profesor. „Acest decret este un pas excelent înainte, dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se schimbă cu adevărat pe teren”, conchide el.

Bullying-ul la școală este un flagel global: conform site-ului web Atlasocio, aproape 130 de milioane de elevi cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani din întreaga lume (adică mai mult de unul din trei) sunt victime ale agresiunii la școală.

În Franța, minorii care sunt victime ale agresiunii pot suna la 3020 și la 3018 ale agresiunii cibernetice. 7 zile pe săptămână, între orele 9:00 și 23:00, o echipă dedicată de psihologi, experți juridici și specialiști în instrumente digitale este disponibilă pentru a consilia și interveniți, în special în rețelele sociale, pentru ca conținutul să fie eliminat în câteva ore.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

One comment

  1. Felicitari domnului Attal pentru aceste masuri pozitive privind lupta impotriva bullying-ului scolar! Aceste masuri ar trebui sa participe la protejarea copiilor victime ale agresiunii si ar trebui sa ofere victimelor un mediu de invatare sigur si bun. Aceste masuri sunt indispensabile pentru ameliorarea situatiei actuale si ar trebui sa serveasca drept model si incurajare pentru alte tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.