fbpx

Scenariile Net Zero până în 2050 cu privire la petrol sunt literatură SF

Ani de zile, experții în energie care au făcut modelări pe calculator pentru a vedea care va fi efectul țintei net zero emisii de carbon până în 2050 asupra cererii de petrol au avut avantajul că termenul limită luat în calcul în predicții era foarte îndepărtat, până atunci urmând a fi luate o mulțime de măsuri graduale. Dacă timpul dovedea că toate aceste scenarii au fost greșit, atunci prognozele cu siguranță urmau să fie date uitării.

Dar acum, acești pași și borne intermediare se apropie, ceea ce face ca predicțiile să pară din ce în ce mai desprinse de realitate.

La începutul acestei săptămânii, BP Plc a publicat perspectiva sa anuală, „Energy Outlook”, în care sunt detaliate trei scenarii – nu prognoze – pentru felul în care va evalua cererea de petrol. Scenariul Net Zero, care se aliniază în caracteristicile generale cu Acordul de la Paris, este greu de împăcat cu tendințele actuale.

Într-un asemenea scenariul, modeul BP arată cum consumul global de petrol se va prăbuși la 21 de milioane de barili pe zi până la mijlocul secolului, adică la mai bine de jumătate din cât este astăzi, și anume 98 de milioane de barili.

Să ignorăm însă ținta 2050 și să ne concentrăm în schimb asupra bornelor intermediare, începând cu 2025. Doar peste doi ani, scenariul Net Zero al BP prevede o cerere de petrol mai scăzută cu patru milioane de barili pe zi față de cât este în prezent. Pentru a vă face o idee asta înseamnă echivalentul consumului Germaniei pentru anul 2024 și repetarea aceluiași comportament în anul următor.

Toate estimările asupra petrolului pe care le-am analizat întrevăd o creștere a cererii în 2023, iar cele câteva proiecții pentru 2024, deja publicate – inclusiv una din partea guvernului american – văd o continuare a acestei tendințe.

Mai departe, scenariul Net Zero al BP sugerează că cererea va mai scădea o dată vertiginos cu nouă milioane de barili pe zi între 2026 și 2030, ajungând la 85 de milioane de barili până la finalul decadei. Asta înseamnă eliminarea în fiecare an a consumului anual al Franței, la care se adaugă în ultimul an și consumul Italiei.

Abia atunci începe perioada cu adevărat grea. Scenariul estimează că lumea va ajunge să folosească până în 2035 doar 75 de milioane de barili de petrol, ceea ce înseamnă eliminarea a trei milioane de barili pe zi. Adică cererea de petrol a Japoniei, al patrulea consumator de petrol la nivel mondial.

Modele Net Zero folosite de acești analiști se găsesc din ce în ce mai mult în contradicție cu tendințele pe termen scurt. Este foarte posibil ca cererea de petrol să se prăbușească până în 2050, dar cât de probabil este ca ea să se prăbușească în decurs de câteva luni, iar mai apoi să tot scadă abrupt în fiecare an, de-a lungul următorului deceniu? Este imposibil.

Articol de Javier Blas

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.