Potrivit patronatului industriei, Offshore Energies UK, investițiile în Marea Nordului au scăzut semnificativ. Acest lucru ar putea duce la o producție de petrol mult mai scăzută până la sfârșitul deceniului, cu excepția cazului în care guvernul poate atrage investiții mai mari în sector. În timp ce grupurile de mediu laudă scăderea finanțării, experții în energie sunt îngrijorați de consecințele pentru securitatea energetică a Regatului Unit, unii sugerând că regatul ar putea fi nevoit să se bazeze pe combustibili fosili străini pentru a-și satisface nevoile.
Offshore Energies a constatat că 90% dintre firmele offshore și-au redus cheltuielile în Marea Nordului, însumând miliarde în total. Acesta a stabilit că nivelul mai scăzut al investițiilor ar putea duce la o scădere a producției cu 80 la sută până în 2030, sau cu 500 de milioane de barili de petrol mai puțini, dacă guvernul nu poate atrage mai multe finanțări. Acest lucru ar putea determina Marea Britanie să se bazeze pe importurile de petrol și gaze naturale.
Introducerea unei taxe excepționale a fost acuzată pentru lipsa de interes a investitorilor. Guvernul a introdus taxa anul trecut, deoarece companiile energetice au înregistrat profituri record, pe fondul în care prețurile petrolului și gazelor au crescut brusc. Acest lucru a fost în mare parte ca răspuns la penuria de aprovizionare și la sancțiunile aplicate gazului rusesc. Ratele generale de impozitare pentru companii au crescut de la 40% la 75%, deși mai multe companii au înregistrat în continuare profituri. BP a anunțat că a înregistrat profituri record de 22,7 miliarde de dolari în 2022. Cu toate acestea, multe companii cred că ar putea fi mai ieftin să investești în operațiuni de petrol și gaze în țările în care taxele sunt semnificativ mai mici. Alții au transferat investițiile către noi operațiuni petroliere „cu emisii reduse de carbon”. Alte motive pentru reducerea investițiilor includ nivelurile ridicate ale inflației, costurile materiale scumpe și lipsa accesului la finanțare.
Mai multe grupuri ecologiste sugerează că investițiile destinate pentru Marea Nordului ar putea fi utilizate mai bine în proiecte de energie regenerabilă. Acest lucru ar ajuta Marea Britanie să-și obțină securitatea energetică, precum și să accelereze tranziția ecologică prin reducerea utilizării combustibililor fosili și a emisiilor de carbon. Cu toate acestea, mai mulți experți din industrie consideră că combustibilii fosili joacă un rol important în securitatea energetică pe termen mediu a Regatului Unit. Ross Dornan de la Offshore Energies a declarat: „Până la mijlocul anilor 2030, conform Comitetului pentru Schimbări Climatice, petrolul și gazele vor asigura în continuare jumătate din necesarul nostru de energie”. Prin urmare, „ar trebui să urmărim a obține cât mai mult posibil din acea energie disponibilă prin propriile noastre resurse – adică Marea Nordului”, a explicat Dornan. El a subliniat necesitatea ca Marea Britanie să atragă investiții în acest sector sau, în cazul în care nu o face, să devină dependentă de alte țări pentru alimentarea sa cu petrol.
La începutul anului, Amjad Bseisu, directorul general al companiei EnQuest care exploatează în Marea Nordului, a declarat că Regatul Unit nu are o stabilitate financiare, acesta fiind motivul pentru care guvernul se complace în soluții „pe termen scurt”, cum ar fi introducerea de taxe excepționale în detrimentul industriei sale de petrol și gaze. Ca răspuns la creșterea impozitelor, Bseisu a spus că Asia a devenit cea mai mare zonă de creștere a companiei, în loc să fie vorba de Regatul Unit sau Europa. Deși taxa excepțională răspunde la creșterea facturilor la energie pentru consumatori din 2022 și la profiturile mari din petrol și gaze, este de așteptat să rămână la o rată crescută până în 2028, ceea ce ar putea descuraja companiile energetice să investească în continuare în operațiunile britanice de petrol și gaze.
Bseisu și alți lideri din industrie consideră că este vital pentru Marea Britanie să facă Marea Nordului atractivă pentru investitori și să își păstreze activitățile de petrol și gaze pentru a aduce veniturile necesare finanțării tranziției ecologice. Fără bani din petrol și gaze, este posibil ca guvernul să nu aibă fondurile necesare pentru a accelera lansarea energiei regenerabile și a tehnologiilor conexe. În plus, ar putea fi nevoie să cheltuiască mai mult pe importurile de petrol și gaze dacă producția sa internă nu face față cererii în creștere de energie a țării.
Alte țări, cum ar fi SUA, au evitat introducerea unei taxe excepționale, concentrându-se în schimb pe stimularea producției naționale pentru a asigura securitatea energetică. Se așteaptă ca veniturile din industria petrolieră să susțină lansarea politicii ambițioase a președintelui Biden în 2022 privind schimbările climatice, „Actul de reducere a inflației”. Scopul comun de a accelera dezvoltarea capacității de energie verde a SUA, în același timp cu decarbonizarea prin tehnologii de captare și stocare a carbonului și alte scheme, vor ajuta țara să continue să producă petrol și gaze, pe măsură ce își accelerează tranziția ecologică. Cu toate acestea, și acest lucru a fost criticat, deoarece multe grupuri ecologiste cred că Biden oferă prea mult sprijin pentru industria de petrol și gaze, în contradicție cu angajamentele sale privind clima.
Țările de pe tot globul par să întâmpine greutăți în gestionarea securității energetice, având nevoie să scadă costurile pentru consumatori, să se îndepărteze de petrol și gaze și să-și sporească producția de energie verde. Taxa excepțională din Regatul Unit a fost acuzată că descurajează investițiile mai mari în operațiunile de petrol și gaze din Marea Nordului, ceea ce ar putea afecta negativ securitatea energetică a țării. Dar, în același timp, organizațiile de mediu sugerează că banii ar putea fi mai bine folosiți în proiecte de energie regenerabilă. Și alte abordări, cum ar fi încurajarea de către președintele SUA, Joe Biden, a producției interne de combustibili fosili, au avut parte de critici similare. Deci, se pare că atingerea echilibrului corect între producția de combustibili fosili pe termen mediu pentru a asigura securitatea energetică și o tranziție ecologică pe termen lung este mai complexă decât credeau unii inițial.
Articol de Felicity Bradstock.
Este foarte clar ca schimbarile recente din Marea Britanie pentru industria de energie offshore au avut un impact semnificativ asupra investitiilor din aceasta regiune. Acest lucru ar putea avea repercursiuni serioase asupra securitatii energetice a Regatului Unit, facandu-l sa devina mai dependent de importuri de combustibili fosili, in special de petrol si gaze. Identificarea celor mai potrivite polite publice pentru a face fata acestei situatii va fi esentiala pentru economia Regatului Unit.