fbpx

Energia nucleară inclusă în noile reguli ale UE privind hidrogenul verde

Comisia Europeană a propus luni noi reguli conform cărora hidrogenul produs cu energie nucleară trebuie considerat verde.

În loc să fie etichetat drept „regenerabil”, hidrogenul produs folosind electricitate nucleară va fi denumit hidrogen „cu emisii reduse de carbon”.

Potrivit oficialilor UE, „nu există loc” pentru energia nucleară atunci când se produce hidrogen regenerabil, chiar dacă această alternativă cu emisii scăzute de carbon va fi permisă în amestec.

Noile reguli fac parte din două acte delegate pe care Comisia Europeană le-a pus în aplicare, după o întârziere de un an.

Franța făcuse eforturi pentru a include așa-numitul hidrogen roșu, obținut folosind electricitate nucleară, în regulile verzi, dar a existat opoziție atât din partea Germaniei, cât și a Spaniei, cu un compromis aparent făcut pentru a avea alternativa cu emisii scăzute de carbon.

Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a declarat că măsurile vor permite o mai mare încredere în piața emergentă a hidrogenului.

„Hidrogenul regenerabil este o componentă crucială a strategiei noastre pentru o tranziție eficientă din punct de vedere al costurilor la energie curată și pentru a scăpa de combustibilii fosili ruși în unele procese industriale”, a spus ea.

„Regulile clare și un sistem de certificare fiabil sunt cheia pentru ca această piață în curs de dezvoltare să se dezvolte și să se stabilească în Europa. Aceste acte delegate oferă investitorilor certitudinea juridică atât de necesară și vor stimula și mai mult liderul industrial al UE în acest sector verde.”

Nu există stimulente financiare pentru a fi etichetat ca hidrogen regenerabil sau cu emisii scăzute de carbon, dar statele membre pot alege să acorde ajutor de stat producătorilor din oricare, potrivit oficialilor UE.

Regulile au fost salutate de industrie, CEO-ul Hydrogen Europe, Jorgo Chatzimarkakis, declarând că sunt esențiale pentru determinarea conformității cu obiectivele Directivei UE privind energia regenerabilă, dar ar putea ajunge să facă lucrurile mai scumpe.

„O reglementare departe de a fi perfectă este mai bună decât nicio reglementare. În cele din urmă, există claritate pentru industrie și investitori, iar Europa poate porni piața hidrogenului regenerabil”, a spus Chatzimarkakis.

„Acest lucru vine într-un moment critic, cu SUA stabilind un punct de referință foarte ridicat, cu creditele lor fiscale pe producție, oferite în temeiul Legii de reducere a inflației, atrăgând din ce în ce mai multe investiții pe piața lor curată a hidrogenului.”

Cu toate acestea, unii experți nu sunt de acord, inclusiv profesorul Samuel Furfari, inginer chimist la Universitatea Liberă din Bruxelles și funcționar al Comisiei Europene de peste 36 de ani care lucrează la hidrogen, care a declarat pentru Euronews că noile reguli sunt o pierdere de timp.

„Ceea ce tocmai a anunțat Comisia Europeană este o aberație birocratică care ar trebui predată în universități ca un exemplu care nu trebuie urmat”, a spus Furfari. „Este o canibalizare a slabei electricități verzi care ar trebui trimisă la rețeaua electrică.”

„Este ciudat că Comisia Europeană continuă să creeze o birocrație care va canibaliza cantitatea mică de electricitate verde și, în cele din urmă, va finanța companiile chineze, deoarece UE cumpără nu numai panouri solare și turbine eoliene [din China], ci și electrolizoare.”

Consiliul European și Parlamentul vor avea acum două luni pentru a evalua actele delegate, după care pot fie să accepte, fie să respingă regulile. Această perioadă poate fi prelungită cu încă două luni la cerere.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.