fbpx

Europa stochează la niveluri record… panouri solare chinezești

Criza energetică globală declanșată de războiul Rusiei din Ucraina a expus vulnerabilitatea extremă a Europei, ca urmare a dependenței excesive a continentului de importul de produse energetice rusești, în special de gaze naturale. Răspunsul Europei a fost unul excesiv, continentul reușind să stocheze atât de mult gaz încât a ieșit din ultimul sezon de iarnă cu rezerve mai mult decât suficiente.

Europa a continuat să stocheze gaze într-un clip record. Potrivit StanChart, stocurile de gaze continuă să crească, în pofida valului de căldură actual și a cererii crescute de energie electrică . Conform datelor Gas Infrastructure, Europe (GIE), stocurile de gaze din UE se situau la 94,52 miliarde de metri cubi la 16 iulie, cu 21,73 miliarde de metri cubi mai mult decât cantitatea înmagazinată la aceeași dată a anului precedent și cu 18,46 miliarde de metri cubi peste media ultimilor cinci ani. Ritmul mediu de injectare din ultima săptămână, de 330 de milioane de metri cubi pe zi este cu aproape dublu față de media ultimilor cinci ani din aceeași. Dacă rata actuală de injectare a gazului este menținută, stocurile de la finalul sezonului de introducere a gazelor în depozite se vor situa la peste 120 miliarde mc, cu peste 10 miliarde mc peste precedentul record istori.

Se pare că Europa urmează un scenariu similar și în ceea ce privește energia solară.

O nouă cercetare realizată de Rystad Energy susține că în prezent panouri solare în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari) – sau o capacitate de 40 gigawați (GW) – sunt stocate și neutilizate în depozitele europene. Se estimează că stocul va crește și mai mult în acest an, atingând 100 GW până la sfârșitul anului 2023.

Marea majoritate a acestor panouri provin din China, evidențiind un risc serios că Europa este pe cale să treacă de la dependența de gazul rusesc la cea de China pentru nevoile sale solare.

China domină industria solară globală

Cum China este motorul mondial al investițiilor în energie curată (fiind responsabilă pentru aproape jumătate din cele 1,1 trilioane de dolari care au fost investiți în sector anul trecut), gigantul asiatic este în prezent liderul global de necontestat în producția de energie solară. Patru din cinci panouri solare vândute în întreaga lume provin din China.

China a investit peste 50 de miliarde de dolari în liniile de producție de panouri solare, de 10 ori mai mult decât Europa și controlează, de asemenea, 95% din polisiliciul și conductori la nivel global. Anul trecut, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat asupra pericolelor la care se expun statele, bazându-se atât de mult pe China pentru nevoile sale solare:

„Lumea se va baza aproape în totalitate pe China pentru furnizarea de elemente cheie pentru producția de panouri solare până în 2025. Acest nivel de concentrare în orice lanț global de aprovizionare reprezintă o vulnerabilitate considerabilă”, susține un raport special al AIE.

Iar Beijing-ul caută să-și protejeze investițiile considerabile în energie solară printr-o mișcare care va afecta industria solară din SUA.

China intenționează să interzică exportul mai multor tehnologii cheie utilizate în fabricarea panourilor solare. Printre regulile propuse, tehnologiile avansate utilizate la fabricarea semiconductorilor și plăcilor vor fi incluse într-o listă de controale la export, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică. Dacă proiectul este adoptat, producătorii chinezi de energie solară ar trebui să obțină o licență de la autorități pentru a exporta astfel de tehnologii.

Deși interdicția propusă nu va restricționa furnizarea de plachete complete pentru panouri solare, este probabil să afecteze negativ companiile solare americane, deoarece componentele de generare a energiei fotovoltaice din SUA sunt extrem de dependente de tehnologia chineză.

Wall Street Journal a avertizat că restricționarea exporturilor de tehnologii cheie de producție solară va perturba ambițiile solare ale SUA. Potrivit companiei de cercetare de piață TrendForce din Taipei, doar firmele chineze sunt capabile să producă plăci cu semiconductori mai mari de 182 și 210 milimetri. Aceasta este o revelație alarmantă, deoarece plachetele mai mari – care permit fabricarea de panouri solare mai ieftine și mai eficiente – se așteaptă să constituie 96% din cota de piață a lumii în 2023.

Extinderea producției solare americane

„Restrângerile de export propuse de China sunt dovada principală a necesității extinderii rapide a industriei de energie solară americană”, a declarat Abigail Ross Hopper, președinte și CEO al grupului de lobby Solar Energy Industries Association, după ce administrația Biden a lansat programul de investiții IRA, care a fost salutat ca un element care va schimba jocurile din sectorul fotovoltaic.

În ultimii doi ani, producătorii de energie solară s-au confruntat cu întreruperi ale lanțului de aprovizionare, inclusiv cu creșterea costurilor materialelor pentru polisiliciu.

Anul trecut, Rystad Energy a estimat că creșterea costurilor echipamentelor și de transport au dus la amânarea sau anularea a 56% din proiectele solare la scară mondială care fuseseră planificate pentru 2022.

Din fericire, aceste provocări s-au estompat rapid, prețurile la energie scăzând aproape de nivelurile de dinainte de război. Același scenariu s-a repetat și în sectorul solar, prețurile polisiliciului fiind în scădere constantă.

Un nou raport publicat de Institutul Rocky Mountain a prognozat că energia eoliană și solară va produce mai mult de 33% din energia totală din lume până în 2030, comparativ cu doar 12% în prezent.

„Creșterea exponențială a energiei curate este o forță de neoprit. Beneficiul implementării rapide a surselor regenerabile este o mai mare securitate și independență energetică, plus deflația pe termen lung a prețului energiei, deoarece aceasta este o tehnologie care conduce la ieftiniri – cu cât sunt instalați mai mulți MW, cu atât aceștia se ieftinesc”, susține Rocky Mountain.

Iar raportul concluzionează că obiectivul COP28 pentru energie regenerabilă, care urmărește să tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în 2030, este realizabil atâta timp cât se fac investiții adecvate în rețea, se reduce birocrația și se investește mai mult în stocare.

Articol publicat de Oilprice.com

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.