fbpx

Ce importanță are scăderea euro?

Luni, moneda euro a atins un nou prag de jos în raport cu dolarul, după ce Rusia a oprit livrările de gaz prin principala rută către Europa, potențând temerile cu privire la o criză energetică gigantică.

În ultimele luni, moneda euro a fost din ce în ce mai corelată cu prețul gazelor, valoarea monedei euro scăzând atunci când prețul gazului natural crește.

Europa se chinuie să găsească o soluție la problema gazelor rusești și să-și asigure rezerve de gaz pentru lunile de iarnă, dar investitorii își dau seama că economia va fi foarte puternic lovită.

De ce scade euro?

Perspectiva economică din ce în ce mai rea a zonei euro, în contextul creșterii prețului la gaz și al temerilor cu privire la tăierea gazelor naturale de către Rusia, trage în jos după sine moneda comună. Dependența masivă a marilor economii, precum Germania și Italia, de gazul rusesc i-a lăsat pe investitori demoralizați, în timp ce economiștii anticipează o recesiune mai rapid și mai dureroasă în zona euro decât în Germania.

Mai mult, există și diferența între dobânda de politică monetară din SUA și cea din zona euro. Rezerva Federală a acționat mult mai agresiv în lupta sa contra inflației. De la începutul lunii martie, banca centrală americană a ridicat dobânda cu 2.25 puncte procentuale, în timp ce  BCE a ridicat-o cu doar 0.50 de puncte procentuale.

„Banii se duc acolo unde există un randament mai mare”, a afirmat Carsten Brzeski, economistul șef pentru Germania și Austria al băncii ING.

Dolarul american beneficiază, de asemenea, și de atracția siguranței oferită de dolar. În tot contextul de panică și incertitudine din economia globală, investitorii se simt în siguranță pe dolar, deoarece economia americană este mult mai puțin expusă decât celelalte economii în acest moment.

Un euro mai slab – o veste bună pentru cine?

Care este paritatea dolarului?

Paritatea înseamnă în fapt că un dolar cumpără un euro. Nu e nimic mai mult decât un reper psihologic pentru participanții la piață, care sunt cunoscuți pentru aplecarea spre figuri rotunde.

„Piețele financiare au îndrăgit întotdeauna să găsească un fel de sens simbolic”, a declarat Brzeski.

Nivelul de paritate este adesea un punct de rezistență în care optimiștii și pesimiștii euro se înfruntă pentru a determina direcția în care se va îndrepta euro. Așa au stat lucrurile luna trecută când euro s-a rostogolit spre paritate.

Care este impactul unui euro slab asupra consumatorilor?

Un euro în scădere va fi o povară în plus pentru gospodăriile și companiile europene care deja simt presiunea inflației record. Un euro mai slab ar face importurile, majoritatea acestora fiind denominate în dolari, mult mai scumpe. Când aceste bunuri sunt materii prime sau bunuri intermediare, costul lor mai mare va ridica prețurile locale.

În vremuri normale, o monedă mai slabă este văzută ca o veste bună pentru exportatori și pentru economiile dependente de export cum este Germania, deoarece le stimulează exporturile făcându-le mai ieftine în dolari. Dar acestea sunt cu greu vremuri normale, din cauza problemelor de pe lanțurile de aprovizionare, a sancțiunilor și a războiului din Ucraina.

„În situația actuală, cu multe tensiuni geopolitice, cred că beneficiile unei monede euro slabe sunt mai mici decât dezavantajele”, susține Brzeski,

Însă pentru americanii care călătoresc în Europa, un euro mai slab este o binecuvântare. De pildă, la nivelul de paritate își pot schimba 1000 de dolari pe 1000 de euro, în loc de 900 de euro, cum se întâmpla în februarie. Cu alte cuvinte, dolarii lor valorează mai mult. Pentru companiile care importă bunuri europene, bunurile devine mai ieftine în dolari.

Cât de mult va scădea euro?

Perspectiva ca euro să scadă în continuare e din ce în ce mai plauzibilă pe măsură ce criza energetică europeană se agravează.

Strategii de la Nomura International estimează că euro ar putea scădea până la nivelul de 0,95 dolari, în timp ce banca de investiții Morgan Stanley prezice că moneda europeană va ajunge în acest trimestru la 0,97 dolari.

Pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să se debaraseze de petrolul și gazul rusesc, ea nu a reușit să găsească alternative și se confruntă cu spectrul raționalizărilor și al penelor de curent. Asta a dus la costuri energetice mai mari.

„O factură la energie din ce în ce mai mare afectează moneda europeană iar perspectiva noastră pe termen scurt este că între euro și dolar va exista o anumită paritate”, a scris către clienți George Saravelor, directorul de cercetare Forex al Deutsche Bank.

„În timp ce impactul pe termen scurt al crizei este negativ, unele riscuri au fost atenuate”, a afirmat el făcând referire la importurile de gaz natural lichefiat și la scăderea cererii de gaz mult mai puternică decât se anticipa pe fondul în care multe industrii s-au reorientat spre alte resurse energetice.

Ce înseamnă un euro slab pentru BCE?

Un euro mai slab și prețurile mai mari pe care le generează suplimentează provocările pentru BCE, care a fost criticată pentru că a ezitat să intervină mai rapid prin majorări de dobândă. Euro însă nu s-a depreciat doar în raport cu dolarul ci și față de alte monede, precum francul france și yenul japonez.

„Avem de-a face cu o slăbiciunea structurală a euro și din acest motiv este o problemă inflaționistă pentru BCE”, a afirmat Viraj Patel, strateg la Vanda Research.
Scăderea euro a fost unul dintre factorii care au determinat banca centrală să anunțe o creștere a dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, în iulie, dublu față de ceea ce anunțate cu o lună înainte.

Articol de Uwe Hessler pentru DW. com

 

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Ucraina caută țapi ispășitori în România

Legislația, promovată de experții ucraineni și adoptată de guvernul de la Kiev, de interzicere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.