Ideea construirii unor reactoare nucleare modulare mici (SMR) avansează puternic de ambele maluri ale Atlanticului. Rămâne de văzut unde va fi instalat primul SMR – în America de Nord sau în Europa, și de către cine, scrie Balkan Green Energy News.
În Statele Unite, pe 20 ianuarie 2023, Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) a emis regulamentul său final prin care a certificat SMR de la NuScale Power, VOYGR™. Această decizie va permite utilităților electrice din SUA să folosească designul SMR al NuScale atunci când vor cere permisiunea de a construi și de a opera un reactor.
Potrivit Departamentului de Energie al SUA, centrala electrică VOYGR™ SMR a NuScale poate găzdui până la 12 module de putere construite din fabrică, care sunt de aproximativ trei ori mai mici decât un reactor convențional. Fiecare modul de alimentare este autonom și nu necesită apă, energie sau acțiune suplimentară a operatorului.
Între timp, de cealaltă parte a Atlanticului, în Republica Cehă și în România, Nuclearelectrica, deținută de stat, a colaborat cu NuScale pentru a instala un model VOYGR-6 al NuScale de 462 MW în total, cu posibilitatea de a-l suplimenta cu 80 MW, din surse regenerabile.
Practic toate țările europene au semnat așa-numitele „123 de acorduri” de cooperare nucleară pașnică pentru transferurile de materiale sau echipamente nucleare din Statele Unite.
Acordurile sunt menite să ajute la promovarea principiilor de neproliferare din SUA. 123 Acordurile fac posibile proiecte precum cele din Republica Cehă, România și Bulgaria și fără complicații cu amplasarea și cu îndeplinirea cerințelor Comisiei de Reglementare Nucleară, care deseori încetinesc desfășurarea proiectelor nucleare în SUA.
O altă companie în cursa pentru instalarea primului SMR comercial este Holtec International, cu atuul său, SMR-160. Holtec susține că sistemul lor este mai simplu decât reactoarele care funcționează în prezent, fără a fi nevoie de pompe active, ceea ce le face mai fiabile. SMR-160 are o putere electrică nominală de 160 MWe.
Spre comparație, generatoarele instalate la termocentrala sârbă Nikola Tesla A de lângă Obrenovac au o putere cuprinsă între 210 și 308,5 MW. Holtec susține că SMR-160 ar permite reutilizarea oricărei centrale pe cărbune prin înlocuirea cazanului pe cărbune cu abur curat de la SMR-160. Aceasta pare o propunere interesantă pentru Europa de Sud-Est, cu numeroasele sale centrale electrice pe cărbune vechi.
SMR, având în vedere sarcina de bază stabilă, este un partener perfect al surselor de energie regenerabilă, completând unele dintre dezavantajele lor bine documentate, cum ar fi intermitența. Interacțiunea dintre energia nucleară și sursele regenerabile este un concept atrăgător pentru țările care se gândesc la compromisuri între reziliența sistemului, securitatea energetică și performanța de mediu.
La 10 februarie 2023, Asociația Statelor Unite pentru Energie (USEA) a organizat un briefing de presă virtual pe tema SMR.
Cu acea ocazie, Dr. Rick Springman, vicepreședinte senior al proiectelor internaționale al Holtec International a declarat: „Ar trebui să construim cât mai multă energie regenerabilă – eoliană și solară – pe termen scurt. Dar trebuie să recunoaștem că putem face acest lucru până la un anumit grad. Fiecare energie regenerabilă suplimentară are un cost incremental mai mare. La un moment dat – să zicem, 30% din pătrunderea surselor regenerabile – ajungem la o stâncă. Energia nucleară – și în special SMR – poate umple acest gol pe care nicio energie regenerabilă nu o poate umple.”
Se speră că SMR va conduce la progrese în viitorul sector al energiei nucleare și că acestea vor deveni elementul cheie al unui nou sistem energetic decarbonizat și rezistent. Tehnologia SMR este încă la început, mai ales aplicată în proiecte pilot deocamdată. Nu există încă astfel de centrale nucleare în Europa, dar multe țări, inclusiv unele din Europa de Sud-Est, sunt interesate.