fbpx

Eurodeputații lansează o linie telefonică pentru a semnala „lobby-ul dubios” în instituțiile UE

Un grup de europarlamentari din mai multe partide a lansat joi un site web pentru a permite informarea anonimă a „lobby-ului dubios” al instituțiilor Uniunii Europene de către marile companii de tehnologie.

Site-ul liniei fierbinți, lobbyleaks.eu, promite să garanteze anonimatul complet pentru personalul instituțiilor UE care se prezintă pentru a semnala orice nereguli în practicile de lobby ale companiilor Big Tech.

Scopul, potrivit unui comunicat de presă, este de a crește presiunea asupra instituțiilor UE „pentru a trage la răspundere campaniile umbrite de lobby ale Big Tech” și de a crește transparența.

În prezent, orice persoană sau organizație care face lobby asupra instituțiilor UE în speranța de a influența procesul legislativ trebuie să fie înregistrată într-un Registru de transparență. Baza de date ar trebui să clarifice ce interese urmăresc, pentru cine și cu ce bugete.

Însă unii europarlamentari au depus plângeri în octombrie anul trecut împotriva Google, Amazon și Meta, acuzându-le că folosesc grupuri frontale pentru a-și împinge „opac” interesele.

LobbyControl, una dintre cele două organizații non-profit implicate în proiect, va investiga informațiile cu informațiile folosite și ca bază pentru reclamațiile către secretariatul Registrului de transparență.

Europarlamentarul olandez Paul Tang (S&D) a spus că „în calitate de politicieni, este de datoria noastră să echilibrăm interesele industriei, ale societății civile și ale societății în general. Manipularea prin lobby-uri dubios este o amenințare nu numai pentru elaborarea corectă a legilor, ci și pentru întregul nostru. democraţie.”

„De aceea trebuie să îndreptăm atenția asupra tuturor acești lupi în haine de oaie și să luptăm împotriva metodelor de lobby infidel”, a mai spus el.

Bram Vranken, un activist și cercetător la Corporate Europe Observatory, al doilea ONG implicat în linia telefonică, a adăugat că „modelul de afaceri al Big Tech este toxic”.

„Se bazează pe publicitate de supraveghere agresivă și extragerea datelor, implementând sisteme algoritmice de management al conținutului care amplifică dezinformarea și conținutul instigator la ură și le refuză angajaților drepturile.

Un recent scandal de corupție care a implicat membri ai Parlamentului European a scos în evidență și mai multe găuri mari în Registrul de transparență, deoarece unul dintre ONG-urile implicate nu s-a înregistrat niciodată în baza de date, în ciuda faptului că fondatorul său, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, a fost invitat în mod regulat să ofere opinii de specialitate parlamentarilor.

Schema de bani pentru favoare, care se presupune că implică Qatarul și Marocul, a determinat Parlamentul European Roberta Metsola să propună 14 măsuri pentru creșterea transparenței, inclusiv publicarea obligatorie pentru deputați europeni a tuturor reuniunilor programate și declarații mai detaliate privind conflictele de interese și finanțele personale.

Însă unele organizații ale societății civile, cum ar fi Transparency International EU, au criticat faptul că se bazează în continuare pe auto-aplicare și auto-poliție de către deputații înșiși.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.