fbpx

ROBOR la 3 luni se apropie de 6%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,93% pe an, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Acesta aproape s-a dublat față de începutul anului, când era puțin peste 3%, atingând astăzi cel mai mare nivel din ultimii 9 ani.

Și indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 6,06% pe an anterior, ROBOR la 12 luni majorându-se la 6,29% pe an de la 6,26% pe an, miercuri.

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.