fbpx

Sprijin internațional în urma cutremurului care a zguduit Turcia

Zeci de guverne și organizații internaționale au răspuns cu oferte de sprijin după ce un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, transmite Reuters. 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat luni că 45 de țări au oferit ajutor în eforturile de căutare și salvare.

Mai jos este o listă cu unele dintre aceste anunțuri de sprijin:

ROMÂNIA

Guvernul de la București a decis să trimită în Turcia o echipă RO-USAR, specializată în intervenţii în cazul cutremurelor. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor pleca spre Adana, Turcia. Este vorba despre aparate de zbor C-130 Hercules şi C-27J Spartan. Cele două aeronave vor executa misiunea de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, care este formată din 58 de persoane, medici, asistenți și specialiști în caz de dezastre, din cadrul IGSU, potrivit MAPN.  La bordul uneia dintre aeronave se vor afla și doi câini antrenați pentru misiuni speciale de căutare – salvare. Specialiştii vor interveni pentru a sprijini populaţia afectată de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia. Aeronavele militare vor decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni cu destinaţia Adana.

GERMANIA

Ministrul de Interne Nancy Faeser a declarat că agenția federală de protecție civilă din Germania ar putea oferi taberelor adăposturi de urgență și unități de tratare a apei și că pregătește deja provizii de ajutor cu generatoare de urgență, corturi și pături, în coordonare cu autoritățile turce.

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

Șeful OMS a declarat că rețeaua sa de echipe medicale de urgență a fost activată pentru a oferi îngrijiri medicale esențiale celor răniți și celor mai vulnerabili afectați de cutremur.

INDIA

Guvernul a declarat că două echipe din cadrul Forței Naționale de Răspuns la Dezastre din India, formate din 100 de persoane, dar și câini antrenați pentru operațiuni de căutare – salvare, sunt gata să ajungă în zona dezastrului. Echipele medicale erau pregătite și materialul de ajutor era trimis în coordonare cu autoritățile turce.

POLONIA

Polonia va trimite grupul de salvare HUSAR format din 76 de pompieri și opt câini de salvare, a declarat ministrul de Interne și Administrație, Mariusz Kamiński.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič , a declarat că Centrul UE de coordonare a răspunsului în situații de urgență 24/7 este în contact cu autoritățile turce și și-a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta primii respondenți care lucrează la sol.

TAIWAN

Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că are o echipă de 130 de oameni, împreună cu cinci câini de căutare și 13 tone de ajutor, gata să plece în Turcia și așteaptă un răspuns din partea Turciei la ofertă.

UCRAINA

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să trimită sprijin. „Suntem în acest moment aproape de poporul turc prietenos, gata să oferim asistența necesară”, a spus el.

RUSIA

Ministerul rus pentru situații de urgență a declarat că două avioane IL-76 cu 100 de salvatori sunt gata să zboare în Turcia, dacă este necesar.Președintele Vladimir Putin a trimis mesaje Turciei și Siriei, unde trupele ruse au sprijinit armata siriană, exprimând condoleanțe președinților ambelor națiuni și oferind sprijin.

GRECIA

Premierul grec Kyrikos Mitsotakis a oferit condoleanțe și sprijin Turciei, declarând că Grecia își mobilizează resursele și va ajuta imediat.

SPANIA

Echipele spaniole de salvare urbană se pregătesc să călătorească în Turcia, a declarat Ministerul de Interne al Spaniei, iar oficialii din Ministerul Apărării și din alte departamente se coordonau în această dimineață pentru a trimite echipajele imediat în Turcia.

ISRAEL

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că toate autoritățile au fost instruite să facă pregătiri imediate pentru a oferi asistență medicală și de căutare și salvare în Turcia.

CONSILIUL NORVEGIAN A REFUGIAȚILOR (NRC)

„NRC evaluează situația pentru a oferi sprijin direct celor mai afectați din Siria. Este nevoie de o extindere masivă și organizația noastră va face parte din aceasta”, a declarat Carsten Hansen, director regional pentru Orientul Mijlociu pentru NRC. El a făcut, de asemenea, apel pentru mai mult sprijin internațional pentru Siria și sudul Turciei, mai scrie Reuters.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.