Evenimentele meteorologice extreme au făcut ravagii în întreaga Europă într-un ritm alarmant în ultimele luni. O alunecare de teren pe insula Ischia, în largul coastei de vest a Italiei, în noiembrie anul trecut este doar unul dintre cele mai recente exemple ale consecințelor devastatoare pe care le pot provoca astfel de incidente.
Alunecarea de teren în orașul Casamicciola din Ischia s-a soldat cu douăsprezece vieți și a forțat cinci sute de locuitori să fie evacuați din casele lor.
Dar, în ciuda devastării, unii localnici încă își apără dreptul de a trăi într-o zonă cu pericol natural, unde o mare parte din locuințe au fost construite ilegal. O anchetă este în curs de desfășurare pentru a stabili dacă acesta a fost cazul caselor care au suferit greul alunecării de teren.
Mai mult, statul italian este acuzat că a încurajat această construcție ilegală din cauza politicii sale de „grațiere”, care permite cetățenilor, contra cost, să-și aducă proprietatea în conformitate cu reglementările privind locuințe.
Criticii spun că acest lucru încurajează în primul rând construcția ilegală în loc să o prevină și că singura modalitate de a o reduce este abordarea problemelor de bază care o alimentează. Cu alte cuvinte, locuințele decente ar trebui să fie accesibile fără a fi nevoie să recurgă la construcții ilegale.
Cu toate acestea, lipsa substanțială de întreținere a sistemului de management al apelor pluviale, cuplată cu un nivel record de precipitații, este cheia pentru explicarea dezastrului, potrivit experților.
Sistemul folosit pentru gestionarea apei pluviale a fost construit în urma unei alte alunecări masive de teren în 1910. Parapeții aveau peste 10 metri lungime și 6 metri înălțime. Astăzi sunt în mare parte ascunși în tufișuri.
„Din păcate… aceste bazine sunt acum umplute cu rocă și pământ. Prin urmare, apa curge din ele și în jos pe munte și nu există nimic care să o oprească”, a explicat geopograful Guiseppe Colella.
Anul trecut, inundații extraordinare au măturat Valea Ahr, în Germania, provocând peste 130 de morți. Și totuși, toate, cu excepția a 34 de case dintre miile care au fost avariate, vor fi reconstruite. Așa cum este cazul în Italia, locuitorii de acolo insistă că preferă să accepte riscul inundațiilor decât să se mute într-o zonă diferită.
Gestionarea albiei este crucială pentru protejarea rezidenților. Râul Ahr, de exemplu, a fost lăsat să meargă din nou în încercarea de a reduce debitul.
„Nu poți evita inundația, dar poți reduce pagubele”, spune Patrick Kluding, responsabil cu lucrările de apă în Köln, în vestul Germaniei.
În ultimii treizeci de ani, orașul a dezvoltat unul dintre cele mai avansate sisteme din lume pentru a prezice cât de repede se poate răspândi o inundație și pentru a menține Rinul sub control printr-un sistem de protecție mobil.
După ce furtuna Xynthia a provocat 29 de morți doar în orașul de coastă La Faute-sur-Mer, în vestul Franței, în 2010, autoritățile au dezvoltat un sistem juridic complex pentru a proteja orașele și locuitorii de efectele schimbărilor climatice.
„Pentru a ajunge sus, trebuia să ieșim din casă. Dar era atât de multă apă încât nu puteam ieși”, explică Elisabeth Tabary, o fostă localnică ce și-a pierdut atât soțul, cât și nepotul în acea zi.
Locuitorii sunt acum obligați legal să construiască un etaj de refugiu ridicat.
Casa Elisabetei a fost printre cele 600 care au fost demolate în așa-numitul „bazin al morții”, unde se află acum un teren de golf. Au fost investite 100 de milioane de euro în regiunea Vendée pentru a reface infrastructura majoră de inundații, cum ar fi barajele.
În ciuda tuturor acestor lucruri, este clar că orașele din Europa se confruntă cu o cursă contra cronometru. Și teama crește că schimbările climatice se desfășoară mai repede decât suntem capabili să răspundem.