Guvernul Marii Britanii a decis luni să blocheze o lege scoțiană privind schimbarea genului, riscând un impas între Londra și guvernul din Edinburgh.
Legea, adoptată cu o marjă largă în decembrie cu sprijinul tuturor celor cinci partide politice din parlamentul de la Holyrood, facilitează schimbarea legală a genului oamenilor, dar acum se opune Londra din cauza preocupărilor legate de posibilul impact asupra Marii Britanii.
Este pentru prima dată când Londra și-a folosit puterile legale pentru a bloca o lege în Scoția.
În conformitate cu Legea Scoției din 1998, în Scoția a fost creat un guvern descentralizat, care a oferit țării un cuvânt mai mare de spus asupra modului în care este condusă. Dar multe domenii ale dreptului și politicii rămân sub controlul Londrei, care este autoritatea supremă.
Mișcarea de luni riscă să declanșeze o altă bătălie politică și juridică între Londra și Edinburgh, la doar două luni după ce parlamentul scoțian a fost împiedicat de Curtea Supremă din Regatul Unit să organizeze un al doilea referendum pentru independență.
Secretarul de stat Alister Jack, reprezentantul guvernului Regatului Unit în Scoția, a declarat luni seară că proiectul de lege de gen va „a afecta” modul în care legislația privind egalitatea funcționează în Marea Britanie.
„Decizia mea de astăzi se referă la impactul legislației asupra funcționării protecției egalității”, a spus el. „Nu am luat această decizie cu ușurință”.
Scriind pe Twitter, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a denunțat un „atac frontal asupra parlamentului nostru scoțian ales democratic și asupra capacității sale de a lua propriile decizii”.
Ea a spus că guvernul scoțian va „apara” legea, criticând „vetoul Westminster”.
Legea, propusă de parlamentul scoțian în decembrie, și-a propus să simplifice procesul legal de schimbare a genului.
A eliminat necesitatea ca persoanele transgender să aibă un diagnostic medical pentru disforie de gen atunci când solicită un certificat de recunoaștere a genului (GRC).
Perioada pe care un solicitant trebuie să trăiască în noul lor gen a fost, de asemenea, redusă de la doi ani la trei luni, scăzând în același timp vârsta la care oamenii pot solicita un GRC de la 18 la 16 ani , ceea ce o aliniază cu alte drepturi pentru tineri în Scoția, inclusiv votul.
Stonewall, o organizație caritabilă din Marea Britanie pentru drepturile LGBT+, a criticat decizia Londrei, spunând că este „întristată”.
„Nu există acțiuni ale unui guvern care poate apărea pe scena internațională ca apărător al drepturilor LGBTQ+”, se arată într-un comunicat.
Guvernul Regatului Unit a avertizat că ar putea bloca legea, imediat după ce a fost adoptată.
Adoptat după dezbateri aprinse din parlamentul local, oponenții susțin că va pune în pericol femeile, afectând accesul la spațiile rezervate acestora.
Guvernul scoțian insistă că proiectul de lege nu afectează legea britanică care autorizează excluderea persoanelor transgender din anumite spații rezervate, cum ar fi vestiarele, de exemplu.