fbpx

Banca Angliei: Inflația vă rămâne ridicată ani de zile

Inflația din Marea Britanie nu este de așteptat să se apropie de ținta de 2% a Băncii Angliei până în al doilea trimestru al lui 2025, o întârziere față de previziunile anterioare, a anunțat joi instituția.

Avertizând că inflația persistentă va rămâne ridicată pentru ceva timp, banca centrală a estimat că indicele prețurilor de consum va scădea la 4,9% în ultimul trimestru al acestui an și va rămâne peste 2% până la jumătatea lui 2025.
Ceea ce înseamnă că primul ministru Rishi Sunak își va atinge ținta de înjumătățire a inflației, în jur de 5%, până la sfârșitul acestui an.

Calmarea recentă a prețurilor a fost impulsionată în parte de scăderea prețurilor internaționale la energie, care vor reduce în medie factura la energie a unei gospodării engleze sub 2000 de lire pe an până în octombrie.

În raportul său, banca afirma: „inflația prețurilor la alimente, care a avut un impact în mod special puternic asupra costul nivelului de trai al familiilor sărace din cauza proporției mari pe care o are în bugetul acestor familii, rămâne extrem de ridicată.” Potrivit instituției financiare, inflația anuală a alimentelor va scădea în jur de 10% până la sfârșitul anului, pe măsură ce prețurile mai joase ale inputurilor își vor face simțită prezența în lanțul de aprovizionare.

Comisia de politică monetară al băncii a făcut publică această predicție, dimpreună cu decizia sa de a ridica dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%. Este cel mai înalt nivel de dobândă din ultimii 15 ani și a 14 majorare consecutivă de rată.
Majoritatea economiștilor se așteptau ca banca să crească dobânda, deși unii au estimat că va crește cu 0,5 puncte procentuale.

Raportul Comisiei a arătat că membrii săi au votat cu o majoritate de 6-3 creșterea ratei cu 0,25 punct de bază, în timp ce doi membri au înclinat spre o creștere cu 0,5 puncte, iar un altul a votat pentru menținerea ratei la același nivel.

Creșterile de rată reprezintă un punct cheie din strategia lui Sunak de a calma inflația. Potrivit acestuia, inflația nu scade la fel de repede pe cât și-ar dori, dar oamenii pot „vedea luminița de la capătul tunelului”.

În luna iunie, inflația a fost de 7,9%, în scădere față de 8,7% în mai, fiind practic cel mai scăzut nivel din martie 2022 încoace, conform statisticilor oficiale ale Biroului Național de Statistică.

Banca se folosește de influența sa asupra costurilor de împrumut pentru a reduce posibilitatea ca angajatorii să ofere creșteri mari de salarii iar consumatorii să cheltuiască pe prețuri mai mari ale bunurilor și serviciilor, astfel încât inflația să rămână stabilă.

Andrew Bailey, guvernatorul băncii, a declarat: „Având în vedere creșterile semnificative ale ratelor de la începutul acestui ciclu de înăsprire, politica monetară este restrictivă. Acum e clar că funcționează. Pentru a atinge ținta de inflație, politica trebuie să rămână în continuare restrictivă. Astăzi am luat o decizie consistentă în acest sens, care ne va ajuta să atingem ținta de inflație.”

Analiștii estimează că banca va majora din nou în acest an rata pentru a scădea și mai mult rata. Comisia de politică monetară susține că unele riscuri provenite „din riscuri inflaționiste mai persistene” au început să se cristalizeze și a subliniat că banca este dispusă în continuare să majoreze ratele.

„Dacă vom avea în continuare presiune persistente, atunci vom avea nevoie de o înăsprire a politicii monetare”, se arată în raport.

Primul ministru a afirmat că nu are o problemă dacă Marea Britanie intră într-o recesiune ca urmare a creșterilor de politică monetară, au declarat mai multe surse. În fața avertismentelor cu privire la o recesiune economică, Jeremy Hunt, ministrul de finanțe englez, nu și-a retras sprijinul pentru decizia Băncii Angliei de a majora dobânzile. Nu este de așteptat ca Marea Britanie să intre în recesiune dar experții estimează că pentru o perioadă de timp creșterea economică va fi modestă.

„Dacă ne vom ține de plan, estimările de inflație ale Băncii prevăd o inflație de 3% peste un an, fără ca economia să intre în recesiune. Dar asta nu înseamnă că familiile cu facturi mari vor avea o viață ușoară, drept pentru care vom face tot ceea ce putem pentru a le ajuta”, a afirmat Hunt.

Mai mulți parlamentari conservatori au sugerat că publicul trebuie să accepte această situație. „Adevărul e că pentru a ține inflația sub control, oamenii vor deveni mai săraci. Trebuie să aibă mai puțini bani. Deși aceasta nu e o declarație care să aducă voturi”, a afirmat un parlamentar conservator.

Articol de Allanah Francis pentru Inews.co.uk

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Ucraina caută țapi ispășitori în România

Legislația, promovată de experții ucraineni și adoptată de guvernul de la Kiev, de interzicere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.