Italia a dat o lovitură surpriză băncilor sale și a transmis unde de șoc în sectorul european prin stabilirea unui impozit unic de 40% pe profiturile obținute din dobânzi mai mari, după ce a mustrat creditorii pentru că nu au recompensat depozitele, transmite Reuters.
Ratele oficiale mult mai mari ale dobânzilor au generat profituri record pentru bănci, deoarece costul împrumuturilor a crescut vertiginos, în timp ce creditorii s-au oprit să plătească mai mult pe depozite.
Țări precum Spania și Ungaria au impus deja taxe excepționale în acest sector, iar altele ar putea acum să urmeze exemplul.
Guvernul premierului italian Giorgia Meloni a susținut ideea la începutul anului, dar părea să se fi răzgândit în privința planului.
Un director bancar de rang înalt a declarat pentru Reuters că creditorii au fost pregătiți pentru „tăiere, dar apoi securea nu a căzut”.
O sursă guvernamentală a spus că mișcarea a fost o surpriză chiar și pentru unii miniștri la ședința cabinetului de luni seară. O a doua sursă a precizat că guvernul intenționează „să pedepsească comportamentul incorect al băncilor”.
Creditorii din Italia au transferat deponenților în medie 12% din creșterea dobânzilor, față de 22% în zona euro, a calculat Jefferies.
„Nu trebuie decât să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului… pentru a realiza că nu vorbim despre câteva milioane, ci… de miliarde”, a declarat viceprim-ministrul Matteo Salvini la o conferință de presă la Roma luni seara.
„Dacă (este adevărat că) povara care derivă din costul banilor s-a dublat pentru gospodării și întreprinderi, ceea ce primesc deținătorii de cont curent cu siguranță nu s-a dublat”, a spus Salvini.
Indicele acțiunilor bancare din Italia a scăzut cu 7,2% până la 1032 GMT marți, liderul sectorului Intesa Sanpaolo (ISP.MI) scăzând cu 8% și rivalul UniCredit (CRDI.MI) cu 6,6%. Băncile italiene au târât indicele european (.SX7E) în scădere cu 2,8%, cu o retrogradare Moody’s a unor bănci din SUA cântărind și ele.
Băncile italiene au crescut cu 50% în ultimul an, depășind o creștere de 20% în sectorul european.
Guvernul vrea să folosească încasările pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu costul vieții, cum ar fi deținătorii de credite ipotecare.