fbpx

Soluția Europei în fața crizei gazelor: mai puține dușuri

Vicecancelarul german, Robert Habeck, care deține în același timp și funcția de ministru al economiei,  a declarat recent într-un interviu pentru revista Der Spiegel că una din soluțiile pe care el personal le-a adoptat pentru a atenua criza energetică a fost un timp mai scurt petrecut la duș.

„Am redus drastic timpul petrecut la duș, dar nu sunt cel mai bun exemplu. Ca ministru, câștig un salariu la care alții doar visează. În plus, vin acasă târziu, mă scol la șase dimineața și mă întorc la șapte seara. Având un asemenea program, nu e nevoie să încălzesc casa iarna. Pentru cei care muncesc de acasă, pentru pensionarii cu venituri mici și pentru familii, problema se pune altfel. Omologul meu din Olanda mi-a spus mândru că au lansat o campanie prin care doresc să reducă timpul petrecut la duș de la 10 la 5 minute. Am râs. Eu nu am făcut niciodată duș cinci minute. Ci mult mai repede”, a afirmat Habeck.

Germania și întreaga Europă se confruntă de mai multă vreme cu o criză energetică, accentuată în ultimele luni de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Moscovei. Pe de altă parte, există temeri din ce în ce mai puternice legate de o oprire a livrărilor de gaz rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1, ceea ce ar duce la un scenariu destul de teribil.

Potrivit ministrului energiei german, oprirea Nord Stream 1 ar însemna ca „firmele să-și închidă producția, muncitorii să fie concediați, lanțurile de aprovizionare să se prăbușească, oamenii vor trebui să se îndatoreze pentru a-și plăti facturile la energie, vor deveni mai săraci, iar nemulțumirea va cuprinde întreaga țară.”

CEO-ul celei mai mari companii chimice din lume, BASF, Martin Brudermuller, avertiza la începutul lunii aprilie că o întrerupere a gazului rusesc ar însemna o criză economică de proporții catastrofice și ar arunca întregul continent într-o degringoladă. „Mulți oameni au prejudecăți. Am observat asta în multe conversații purtate. Oamenii nu fac adesea nicio legătură între un boicot și propria lor slujbă. Ca și cum economia și prosperitatea noastră ar fi bătute în cuie”, a declarat Brudermuller.

Ceea ce ar trebui să fie limpede de acum este că ne confruntăm cu o criză energetică de amploare, în care, la fel ca și în problema inflației, rolul Rusiei până acum a fost mai degrabă marginal. Deși, după cum avertizează Agenția Internațională pentru Energie, lucrurile se pot schimba drastic în perioada imediat următoare.

Tot la fel de transparent ar trebui să devină de acum și faptul că în fața acestei crize energetice monumentale, soluția preferată cu care decidenții politici europeni au venit în fața oamenilor a fost reducerea consumului, în special prin raționalizare.

Nu mai devreme de ieri, conducătorii principalelor companii energetice din Franța au cerut printr-o scrisoare deschisă firmelor și gospodăriilor să reducă imediat consumul pentru a ne pregăti pentru o iminentă criză energetică.

„Trebuie să conlucrăm pentru a reduce consumul nostru și a recâștiga spațiu de manevră (…) A lua măsuri cât mai rapid vara ne va permite să fim mai bine pregătiți la începutul iernii următoare, în special pentru a ne conserva rezervele noastre de gaze”, au declarat reprezentanții Engie, Catherine MacGregor, EDF, Jean-Bernard Levy, și TotalEnergies, Patrick Pouyanne, care au adăugat că măsurile pentru reducerea consumului trebuie să fie „imediate, colective și masive”.

Măsurile pentru raționalizarea consumului au fost pregătite aproape peste tot în Europe în ultimele luni, pe fundalul crizei din Ucraina și al temerilor privind întreruperea livrărilor de gaz. Gazprom, compania rusească de stat, a tăiat deja livrările către Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda, deoarece, potrivit companiei, nu au acceptat plata în ruble. De asemenea, în ultimele zile, transportul de gaz rusesc către Italia și Slovacia, cele mai dependente țări din Europa, a înregistrat o scădere semnificativă. Pe cale de consecință, scenariul unei stopări totale către Europa a devenit destul de plauzibil.

În aceste condiții, rămâne de-a dreptul stupefiantă încăpățânarea decidenților europeni și occidentali de a se crampona de idealuri ecologiste utopice, chiar și în fața unei catastrofe energetice, cu repercursiuni economice, sociale și politice incalculabile. De pildă, președintele Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a declarat la începutul lunii iunie că securitatea energetică poate fi atinsă prin eficiență crescând, utilizarea pe scară mai largă a energiei regenerabile și „prin folosirea mai intensă a câmpurilor petrolifere și gazifere existente” – mai degrabă decât prin explorarea și exploatarea unor câmpuri noi, care ar putea funcționa până în 2040 sau 2050 ceea ce ar însemna, susține el,  „să spunem adio politicilor climatice internaționale”.

Ce-i drept, unele guverne, în special cel al Germaniei, Austriei, Olandei și Italiei, au anunțat că pregătesc în același timp revitalizarea unor centrale pe cărbune, pentru a face față unor posibile crize. Cărbunele reprezintă fără îndoială una din cele mai poluante resurse, dar nu poți să nu te întrebi de ce poate fi folosit cărbunele, nu și alte resurse, chiar mai puțin poluante. De pildă, Germania a renunțat la energia nucleară, iar Olanda și-a închis cel mai mare câmp de gaze naturale din Europa, rămânând acum să aleagă între înghețul provocat de stoparea gazelor rusești, cu toate consecințele de rigoare, și raționalizare.

În sumă, știm de mult timp că Rusia, conform butadei lui John McCain e „stație de benzină care se dă drept țară”, dar rămâne de neînțeles care a planul din spatele dezarmării energetice europene prin care Bătrânul Continent a renunțat la hidrocarburi și a pariat totul pe regenerabile și gaz rusesc.  Idealurile climatice nu apar cel puțin la suprafață în agenda Moscovei.

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.