fbpx

Polonia și Ungaria zădărnicesc summitul UE fiind împotriva reformei migrației

Polonia și Ungaria și-au îndeplinit promisiunea de a împiedica Consiliul European să adopte concluzii comune privind migrația.

Cele două țări, care au de multă vreme păreri dure cu privire la primirea și relocarea solicitanților de azil, au pus piciorul în prag după discuții lungi și intense între cei 27 de șefi de stat și de guvern.

Blocajul, care a început joi și a continuat până vineri, i-a forțat pe lideri să șteargă secțiunea privind migrația din concluziile summit-ului, ștergând mai multe paragrafe care fuseseră larg anticipate.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a emis în schimb o declarație separată în numele său, reciclând formularea din proiectul respins.

„Nu a fost unanimitate, dar a existat o mare convergență, care nu a existat deloc în urmă cu câțiva ani”, a spus Michel într-o conferință de presă.

„Avem 25 din 27 de țări”.

Opoziţia polono-maghiară provine dintr-un acord major încheiat la începutul acestei luni la Luxemburg, unde miniştrii Afacerilor Interne au convenit să avanseze cu o propunere de reformă a politicii de migraţie a UE.

Revizuirea, care trebuie să fie negociată în continuare cu Parlamentul European, se bazează pe un nou sistem de „solidaritate obligatorie” și oferă statelor membre trei opțiuni pentru a face față colectiv a fluxurilor de migrație:

  • Acceptați un număr de solicitanți de azil relocați.
  • Plătiți 20.000 EUR pentru fiecare solicitant respins.
  • Finanțați suportul operațional, cum ar fi infrastructura și personalul.

Varșovia și Budapesta au criticat dur cadrul, susținând în mod fals că ar impune cote obligatorii pentru distribuirea solicitanților de azil.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că mecanismul de solidaritate echivalează cu „coerciție” și ar duce la „sancțiuni financiare” pentru propria sa țară.

„De aceea nu putem fi de acord cu astfel de concluzii și de aceea rămânem de părere că cea mai bună soluție aici este un referendum”, a spus Morawiecki vineri dimineață, înainte de a intra în întâlnire.

„Nu avem nicio intenție să punem în aplicare aceste decizii”, a spus omologul său maghiar, Viktor Orbán, care a vorbit împotriva creării „ghetourilor de migranți”.

Pe lângă conținutul reformei migrației, Polonia și Ungaria le detestă faptul că acordul, primul progres de acest gen în aproape un deceniu, a fost adoptat cu majoritate calificată, o regulă de vot care le-a privat automat de orice drept de veto.

Dar în cadrul Consiliului European, unde concluziile sunt aprobate prin consens, nemulțumirile lor au fost suficient de puternice pentru a edita singur textul final, care s-a concentrat în principal pe dimensiunea externă, mai degrabă decât pe cea internă, a migrației.

„De-a lungul acestor șase sau șapte ore (de dezbatere), am fost în mod constant surprins de îngustia de minte a unor țări”, a spus Pedro Sánchez, premierul spaniol, la finalul întâlnirii.

Cancelarul german Olaf Scholz a părut netulburat de cererea polono-maghiară ca toate dosarele de migrație și azil să fie aprobate cu unanimitate strictă, o cerință care nu este prevăzută de tratatele UE.

„Am încredere fundamentală că ceea ce a fost convenit de toate partidele va fi respectat de toate partidele”, a spus Olaf Scholz, cancelarul german, întrebat despre opoziție. — Nu sunt prea îngrijorat.

About Raluca Vasiliu

Check Also

Zona euro: un exemplu de keynesianism

Cifrele economice ale zonei euro sugerează un risc stagflaționist: impactul pe termen scurt este evident …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.