fbpx

Ce ne spune economia Marii Britanii după Brexit?

Aproape că poți simți sentimentul de agonie în rândul talibanilor care doreau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Biroul Național de Statistică al regatului (ONS) a revizuit în sus datele privind creșterea economică de la Covid încoace. În loc de a se strădui să atingă nivelul de dinainte de pandemi, se pare că de fapt economia Marii Britanii a depășit standardul din urmă cu doi ani.

Anterior Biroul de Statistică a estimat că în ultimul trimestru din 2021 economia era cu 1,2% mai mică decât înainte de Covid-19. Acum a calculat că de fapt era cu 0,6% mai mare. Potrivit ONS; estimările sale inițiale au fost compromise de dificultatea de a calcula PIB-ul în timpul pandemiei.

Consecința care decurge de aici este că economia Marii Britanii, în loc să aibă comportamentul subperformant al economiilor Franței și Germaniei, din pandemie și până acum, economia engleză (și trebuie ținut cont că Brexitul a început efectiv cu șase săptămâni înainte să fie implementate carantinele), a reușit să le depășească performanțele. Bineînțeles că așa ceva nu trebuia să se întâmple. A fost rostit acest lucru cu încrede de către Trezorerie și de către nenumărate think-tankuri favorabile rămânerii în Uniunea Europeană, care au susținut că Brexitul va afecta economia engleză și că ne va lăsa în urma Europei – așa cum sugerau inițial cifrele privind PIB-ul.

Nu ar trebui să ni se urce la cap. PIB-ul Marii Britanii – dimpreună cu cel al tot restului Europei – rămâne modest. Economia Europei în bună măsură este muribundă de la criza din 2008/2009, în unele cazuri de-a dreptul șocant. În 2022 PIB-ul per capita al Italiei a fost cu 16,5% mai mic decât era în 2008. Până acum cel puțin, Marea Britanie nu a reușit să scape de ciclul creșterilor economice modeste, care a ajuns să bântuie continentul. Dar măcar dă o lovitură grea ideii că Brexitul a fost un act de auto-rănire care va afecta formidabil Marea Britanie, în timp ce Uniunea Europeană o va duce strălucitor pe cont propriu.

Aropos, datele ONS cu privire la PIB-ul  Marii Britanii nu s-au limitat la anul 2021. Instituția a revizuit în sus cifrele privind creșterea economică din primul trimestru al acestui an, de la 0,1% la 0,3%. E o schimbare semnificativă, deoarece anul trecut, cam în această perioadă, Banca Angliei estima că țara va avea parte doar de recesiune în 2023. În același timp, Fondul Monetar Internațional previziona că Marea Britanie va fi cea mai slab performantă economie dintre  toate marile economii ale lumii. Nu poți să nu te întrebi: există o părtinire în presupozițiile folosite astfel încât aceasta să fi dus la o supraestimare a daunelor pe care le va suferi țara în urma Brexitului? De asemenea, trebuie să ne întrebăm și dacă nu acordăm o prea mare importanță statisticilor privind creșterea PIB. Ecologiștii vor să le elimine complet deoarece se plâng că nu iau în considerare sănătatea planetei și mai degrabă ar renunța la orice creștere economică, dacă asta înseamnă mai puține emisii de carbon.

Dar o întrebare și mai fundamentală este cât de adecvat este PIB-ul ca instrument de măsurare a creșterii economice? Având în vedere că PIB-ul este capabil să miște piețele și să influențeze deciziile de politică monetară, e îngrijorător de câte revizuiri are parte. Am avut o mulțime de discuții cu privire la metodologia măsurării inflației. Am putea face același lucru și în privința măsurării PIB.

Articol de Ross Clark pentru The Spectator.

 

 

About Marius Giurgea

Check Also

Sancțiunile afectează atât Europa cât și Rusia

Sancțiunile au început să doară, deși probabil că afectează mai mult Europa decât Rusia, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.