fbpx

Noua lege europeană a datelor ar putea afecta competitivitatea

Directorii executivi ai mai multor companii europene de top au îndemnat Comisia să frâneze planurile de reglementare a utilizării și accesului la datele generate în UE, argumentând că acestea ar putea cauza daune de durată competitivității și securității cibernetice a blocului.

Într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei Ursula von der Leyen și comisarului pentru concurență Margrethe Vestager săptămâna trecută, aceștia au scris despre „îngrijorările profunde” lor cu privire la conținutul și viteza negocierilor interinstituționale privind Legea datelor, avertizând că legislația ar putea, în forma sa actuală, să pună în pericol leadershipul și inovația europeană.

Semnatarii scrisorii – care includ directorii generali ai Siemens AG și Healthineers, SAP, Brainlab și Datev – cer să fie primite de executivul UE cât mai curând posibil.

Actul european privind datele a fost dezvăluit de Comisie în februarie 2022 pentru a crea reguli armonizate privind accesul echitabil la date și utilizarea acestora în cele 27 de țări ale blocului. Acesta este menit să permită partajarea mai ușoară a datelor între companii și consumatori, întreprinderi și întreprinderi și întreprinderi și guverne, precum și să le permită clienților să comute eficient între diferiți furnizori de servicii de procesare a datelor în cloud.

Comisia a declarat la acea vreme că legea va crea un mediu digital echitabil, va stimula o piață competitivă a datelor, va deschide oportunități pentru inovarea bazată pe date și va face datele mai accesibile pentru toți.

Dar cei cinci directori executivi și DigitaLEurope, o organizație comercială care reprezintă industriile care transformă digital în întreaga bloc, spun că negocierile în trilog între Comisie, deputați europeni și statele membre se desfășoară acum într-o „viteză vertiginoasă” și că există „puțin loc pentru a discuta despre acestea. detalii complexe în profunzime”.

Ei susțin, de exemplu, că faptul că sunt forțați să partajeze date cu alte companii nu numai că le-ar putea determina să dezvăluie detalii despre sistemele lor interne, procesele sau tehnologiile care le-ar putea lăsa vulnerabile în fața unor actori rău intenționați, ci și ar putea aduce beneficii concurenților, în special din țări terțe. operatori care poate nu trebuie să respecte aceleași reguli.

„Acest lucru nu numai că subminează competitivitatea și inovația UE, dar ridică și întrebări cu privire la conducerea tehnologică a UE”, scriu ei.

Stefan Vielsmeier, CEO al Brainlab, a adăugat într-o declarație că „regulamentul propus va slăbi mai degrabă economia Europei, în special în competiția cu China, forțând companiile să dezvăluie un nivel fără precedent de perspectivă asupra practicilor de afaceri și lanțurilor valorice aferente”.

Prin urmare, ei solicită punerea în aplicare a garanțiilor. Acestea includ dreptul de a refuza partajarea datelor cu alte companii în care secretele comerciale, securitatea cibernetică, sănătatea și siguranța sunt în pericol, asigurarea că atunci când guvernele solicită acces la date, acesta este „proporțional și limitat la situații de urgență clar definite, tipuri de date. și organismele publice”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.