fbpx

Europarlamentarii Eva Kaili și Marc Tarabella vor rămâne în arest preventiv

Arestarea preventivă a eurodeputaților Eva Kaili și Marc Tarabella, care sunt acuzați că sunt implicați în schema de bani pentru favoare care a cuprins Parlamentul European, a fost prelungită vineri de autoritățile belgiene.

Europarlamentarul grec Kaili, care a fost arestată și închisă la începutul lunii decembrie, și-a prelungit detenția cu două luni, a anunțat vineri Parchetul Federal. Omologul ei belgian va apărea din nou în fața judecătorilor peste o lună.

Ambii au fost acuzați de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani în cadrul unei investigații privind lobby-ul ilicit desfășurat de Qatar și Maroc în încercarea de a influența procesul decizional al UE.

Ambele țări au negat vehement afirmațiile.

Avocatul Tarabellei, Maxim Töller, a reiterat într-o declarație că clientul său este „un om nevinovat” și a criticat continuarea detenției sale ca fiind „greu de acceptat”.

El a salutat însă „ca o veste bună” decizia de a-l transfera „într-o închisoare mai apropiată de familia sa”.

Nu s-a vorbit despre încercările Tarabelle’a de a-l scoate din cauză pe judecătorul de instrucţie, Michel Claise, pentru presupuse părtiniri.

Alte trei persoane au fost puse sub acuzare în cadrul anchetei.

Printre acestea se numără Francesco Giorgi, partenerul de viață al lui Kaili și un fost asistent parlamentar, care a fost eliberat săptămâna trecută, dar plasat sub monitorizare electronică; Directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca, care a fost eliberat din detenție luna trecută fără condiții; și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri.

Panzeri, fostul șef al lui Giorgi și fost președinte al delegației Parlamentului pentru relațiile cu țările din Maghreb și subcomisie pentru drepturile omului, a recunoscut că este unul dintre liderii rețelei criminale și a încheiat un acord cu autoritățile belgiene, dar rămâne în închisoare.

Europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, pentru care a lucrat și Giorgi și care a condus și delegația pentru relațiile cu țările din Maghreb după Panzeri, este între timp căutat de autoritățile belgiene, dar se luptă cu extrădarea din țara natală.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.