fbpx

Costurile enorme ale summitului NATO ridică semne de întrebare în Lituania

Costul găzduirii unui viitor summit NATO în Lituania provoacă îngrijorare.

Reprezentanții alianței militare celor 31 de state se vor aduna în capitala Vilnius în iulie, fiind așteptați să participe președintele SUA Joe Biden și omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Dar suma pe care autoritățile lituaniene o cheltuiesc pentru întâlnirea majoră a provocat o erupție de titluri din ziare, în timp ce jurnaliștii cercetează costurile implicate, forțând guvernul să răspundă la acuzațiile de lipsă de transparență în achiziții.

Săptămâna trecută, radiodifuzorul public LRT a raportat că Ministerul de Externe al Lituaniei, care organizează discuțiile, va cheltui 6,48 milioane de euro pentru închirierea a peste 500 de mașini – în mare parte noi.

Vehiculele de lux vor fi cumpărate de la o companie locală căreia i s-a dublat finanțarea de la bancă la 20 de milioane de euro, doar pentru a-și permite să plătească mașinile și microbuzele summit-ului NATO.

Între timp, jurnalistul lituanian Andrius Tapinas a pus la îndoială prețul serviciilor achiziționate pentru întâlnirea din aprilie, detaliând facturile de mai multe milioane de euro pentru echipamente de videoconferință și iluminat.

Toate costurile vor fi suportate de Lituania, unde recesiunea economică și creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente au contribuit la împingerea unei persoane din cinci în sărăcie.

Observatorii au pus sub semnul întrebării dacă achizițiile de către autorități au fost transparente, unele contracte fiind atribuite prin negocieri nedezvăluite, potrivit instituției de presă Baltic News Service.

Oficialii se apără, susținând că prețurile au fost influențate de urgența procesului. Conferința este programată de mult, Ministerul de Externe estimand încă din iulie anul trecut că summitul va costa 30 de milioane de euro.

Summiturile NATO necesită în mod inevitabil sume mari de bani pentru securitate, transport și alte costuri de găzduire, mai ales atunci când sunt prezenți oaspeți de renume.

Localnicii din Vilnius se vor confrunta cu o serie de perturbări, cu blocaje rutiere, zboruri anulate și reduceri ale transportului public.

Compania Up Records, care va închiria echipamente de sunet pentru 553.000 de euro, a avut un venit anual de 120.000 de euro și a înregistrat o pierdere de 50.000 de euro în 2021”, a scris Tapinas pe Facebook.

Echipamentele de videoconferință vor fi închiriate pentru 1,6 milioane de euro de către Screen Service – dublu venitul anual pentru tranzacție; în timp ce iluminatul va fi furnizat de Muzikos Ekspresas pentru 1,5 milioane EUR. Acesta este, de asemenea, de două ori venitul anual, compania înregistrând o pierdere de 250.000 de euro anul trecut, a adăugat el.

Telia, o companie de telecomunicații, a primit anul trecut un contract în valoare de 2,70 milioane de euro, prin „negocieri nedezvăluite”, a informat LRT.

În aprilie, Serviciul de Achiziții Publice din Lituania a declarat că monitorizează situația și efectuează o evaluare a ceea ce a fost adus.

Acesta a remarcat că „riscul de plată în exces este mai mare” în funcție de termenul contractului, de numărul de furnizori și de abilitățile de negociere ale cumpărătorului, dar au fost îndeplinite condițiile de transparență menținute.

Vorbind în iulie, Ministerul de Externe lituanian a declarat că țara este capabilă să organizeze și să găzduiască evenimentul, dar condițiile geopolitice și economice instabile ar putea reprezenta provocări.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.