fbpx

Gaze lacrimogene, arestări și ofițeri de poliție răniți de 1 Mai în Franța

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă la marșurile de Ziua Mai în mai multe orașe franceze. Ministerul de Interne a declarat că 291 de persoane au fost arestate și 108 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul tulburărilor.

De 1 Mai, Franța a fost cuprinsă de protestele masive, când sindicatele și-au unit forțele pentru a forța guvernul să abroge o lege nepopulară a pensiilor care a fost introdusă în parlament prin decret.

Poliția a lansat cu gaze lacrimogene protestatarilor din Nantes, Lyon, Rennes și Paris – unde un ofițer a fost rănit după ce a fost lovit în față de un cocktail Molotov, care ar fi fost aruncat de un anarhist.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a anunțat că 108 ofițeri de poliție au fost răniți și au fost efectuate 291 de arestări, din care 90 doar la Paris.

Premierul francez Elisabeth Borne a condamnat acțiunile violente ale unor protestatari.

Doi ofițeri de poliție au fost răniți în Toulouse, unde forțele de securitate au fost lovite de pavaj, iar băncile și vitrinele magazinelor au fost vandalizate.

În toată țara, sute de mii de oameni și-au exprimat furia față de mișcarea președintelui Emmanuel Macron de a ridica vârsta de pensionare la 64 de ani, fluturând bannere și bătând în cratițe în timp ce mărșăluiau prin orașe.

Potrivit Ministerului de Interne francez, au fost 782.000 de protestatari, dintre care 112.000 la Paris. Sindicatul CGT a susținut că au participat 2,3 milioane, cu 550.000 doar la Paris.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.