Fostul președinte american Donald Trump și-a exprimat îngrijorarea că China ar putea înlocui dolarul american ca monedă de rezervă la nivel global. Avertismentul vine în urma rapoartelor privind acordurile între diverse națiuni pentru a utiliza yuanul în tranzacții cu mărfuri.
De ani de zile, au circulat zvonuri despre dispariția dolarului american ca monedă de rezervă globală, dar hârtia verde continuă să fie cea mai tranzacționată și mai utilizată monedă din lume.
Dolarul american este de departe cea mai tranzacționată monedă de pe piața valutară, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale. În 2022, dolarul american „a rămas moneda vehicul dominantă pe glob”. În aprilie 2022, a fost parte a 88% din toate tranzacțiile, un procent neschimbat față de sondajul anterior.
Euro, yenul japonez și lira sterlină au rămas a doua, a treia și, respectiv, a patra monedă cea mai tranzacționată. Euro a continuat să fie a doua cea mai tranzacționată monedă în aprilie 2022, reprezentând 30,5% din toate tranzacțiile (un pic mai puțin decât în 2019). Yenul japonez și lira sterlină au fost implicate în 17%, respectiv 13% din toate tranzacțiile, ceea ce este practic neschimbat față de 2019. Yuanul chinezesc a înregistrat cea mai mare creștere a cotei de piață de la sondajul din 2019, reprezentând 7% din toate tranzacțiile în 2022 (comparativ cu 4% în 2019).
În ciuda creșterii yuanului la a cincea cea mai tranzacționată monedă, cota sa de piață de 7% este încă disproporționat de mică în comparație cu dimensiunea economiei chineze în context global.
Cum pot două țări cu sisteme financiare închise sau puternic intervenționiste să promoveze o monedă de rezervă globală? Aceasta este o întrebare pe care o au investitorii ca răspuns la posibilitatea unei monede comune între China, Rusia, India și Brazilia. Cum ar putea investitorii să aibă încredere în statutul unei monede ca rezervă de valoare dacă aceasta este promovată de națiuni renumite pentru devalorizarea continuă a monedei lor?
China nu reprezintă o amenințare la adresa dolarul. Acesta, dacă este amenințat, este amenințat de guvernul SUA și banca centrală. Să examinăm de ce.
Astăzi, nu există nicio alternativă la dolarul american. Dolarul american este moneda de rezervă a lumii datorită pieței financiare deschise și flexibile, libertății de mișcare a capitalului, investitorilor și securității juridice și statutului său de refugiu sigur în perioadele de incertitudine, așa cum a demonstrat încă o dată anul 2022.
Atractia yuanului ca monedă globală este grav îngreunată de controalele de capital și de fixarea prețurilor valutare de către banca centrală a Chinei. Este imposibil să existe simultan o monedă de rezervă globală și controale de capital. Niciun investitor sau companie globală nu dorește o monedă al cărei curs de schimb este fixat de banca centrală în conformitate cu o pretinsă procedură de stabilitate, despre care trebuie să presupunem că este echivalentă cu o valoare flotantă. Este prea periculos de asumat. Aceeași problemă afectează și rubla rusă. Cu controalele de capital și un sistem financiar restrâns, siguranța investitorilor și cea juridică sunt discutabile.
Tindem să trecem cu vederea cât de crucial este să avem un cadru juridic și de securitate pentru investitori independent, stabil și transparent pentru ca o monedă să fie utilizată pe scară largă la nivel internațional. Atunci când independența sistemului juridic și de reglementare este pusă în discuție, moneda de stat va fi întotdeauna considerată de mâna a doua. Instituțiile independente, transparența, libertatea de mișcare a capitalului și securitatea juridică sunt ceea ce contează. Din această cauză, yenul japonez, euro și lira sterlină sunt utilizate mai frecvent în tranzacțiile internaționale decât yuanul, iar francul elvețian, dolarul canadian și dolarul australian sunt monede de rezervă globale.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că deschiderea pieței financiare, permiterea monedei să fluctueze și instituirea unui cadru legal transparent și independent reprezintă elemente pe care națiunile sunt capabile să le facă. Dacă China se trezește și decide să crească valoarea monedei sale, poate face acest lucru adoptând sistemele de piață deschisă și liberă de care se bucură alte națiuni. China nu poate avea în același timp un sistem financiar restrâns și reglementat, precum și o monedă globală.
Pentru ca o monedă să fie considerată bani, ea trebuie să funcționeze ca un depozit de valoare, o unitate de măsură și un mijloc universal de schimb. Numeroase monede emise de stat nu sunt nici mijloace universale de plată, nici rezerve de valoare.
Este euro un risc pentru dolarul american? 2022 a demonstrat că nu este. Euro rămâne o monedă robustă, dar este folosită predominant pentru tranzacții transfrontaliere în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, este fragilă din cauza riscului de redenominare care rămâne, întrucât unii membri ai zonei euro pot decide la un moment dat să părăsească uniunea monetară, risc care tinde să crească odată cu populismul și imprevizibilitatea politică.
Aici se discută doar valutele internaționale de stat fiat. Evident, aurul și argintul există. În plus, Bitcoin începe să-și demonstreze potențialul ca sistem de plată universal și unitate de măsură. Deznaționalizarea banilor, așa cum este descrisă în „Choice in Currency” a lui Hayek, poate fi mai aproape decât credem.
Atunci cine poate pune în pericol statutul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii? Doar guvernul Statelor Unite, cu ajutorul Rezervei Federale, poate detrona dolarul. Cum? Gonflarea deficitului și a datoriei la niveluri incontrolabile și monetarizarea acestora. Dacă lumea percepe că emitentul de bani și-a abandonat angajamentul de a menține rezerva de valoare a unităților monetare și că guvernul erodează constant puterea de cumpărare a monedei prin cheltuieli deficitare și diminuarea securității investitorilor și juridice, încrederea în monedă poate fi pierdută.
Experimentul dezastruos din 2020 și nebunia monetară și inflaționistă ulterioară au aruncat prima umbră de îndoială asupra dolarului american.
Statele Unite se vor sinucide cu „statutul de rezervă mondială” dacă vor continua să creadă că pot face tot ce vor și continuă să-și transfere dezechilibrele fiscale și monetare în restul lumii, erodând astfel puterea de cumpărare a monedei sale prin monetizarea unei datorii mai mari și a unor deficite mai mari.
Până în prezent, dolarul american și-a menținut statutul de monedă de rezervă a lumii, deoarece toate celelalte alternative au implementat dezechilibre monetare identice sau mai mari, fără cererea globală de care se bucură dolarul american datorită protecțiilor legale pe care le oferă. Statele Unite își pot păstra tronul monetar doar dacă demonstrează un angajament ferm pentru susținerea rezervei valorice, a unei piețe deschise și a securității juridice.
Guvernele cred că pot testa limitele toleranței cetățenilor lor prin erodarea puterii de cumpărare a monedei și creșterea neîncetată a datoriilor și a dezechilibrelor fiscale. Apărarea unei politici monetare și fiscale solide este așadar cel mai patriotic efort.
Un guvern care crede că poate face tot ce dorește cu deficite și datorii, deoarece restul lumii le va tolera, este singura amenințare la adresa poziției dolarului ca principală monedă de rezervă globală. Toate imperiile cad atunci când conducătorii lor cred că pot face tot ce vor și pur și simplu tipăresc bani pentru a ascunde problemele.
Guvernul SUA trebuie să recunoască că dispune de toate instrumentele necesare pentru a menține statutul dolarului ca monedă de rezervă a lumii. De asemenea, trebuie să recunoască faptul că folosește instrumentele care distrug moneda. Aceasta este decizia lor. Singurul mod în care monedele fiduciare își pot păstra statutul este dacă lumea continuă să aibă încredere în ele. Nu este prudent să depășești limitele încrederii fiscale.
Articol de Daniel Lacalle.