Un raport OCDE publicat azi descrie o lovitură dublă primită de forța de muncă pentru mijloacele ei de existență.
O taxă excepțională ar trebui impusă altor sectoare ale economiei europene, potrivit uneia dintre cele mai mari organizații sindicale din Europa.
În septembrie anul trecut, a fost aprobată o taxă excepțională temporară pentru a reduce profiturile excedentare ale companiilor de combustibili fosili, iar Esther Lynch, secretarul general la Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), spune că aceasta ar trebui extinsă acum.
„Măsurile care ar trebui luate sunt creșterea taxelor excepționale pe profiturile excepționale, deoarece multe companii în cursul anului trecut, 2022, au crescut, au dublat profiturile fără nicio creștere a impozitelor”, a declarat Lynch pentru Euronews.
Un raport publicat la începutul acestei săptămâni de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a descris lucrătorii ca fiind victimele unei „duble lovituri” – inflația care le duce la scăderea salariilor pe măsură ce impozitele pe muncă cresc.
Acesta adaugă că a existat o pierdere a puterii de cumpărare în 35 din cele 38 de state membre ale sale.
Lynch a spus că Banca Centrală Europeană înrăutățește situația prin creșterea ratelor dobânzilor.
„Creșterea ratelor dobânzilor este soluția greșită”, a spus șeful CES.
„Doar că îi lovește mai greu pe oamenii care lucrează și pe familii. Multe familii au împrumuturi pentru lucruri precum o mașină și acum vedem chiar că familiile trebuie să pună facturile de electricitate și alte facturi în cardurile lor de credit.
„Când creștem ratele dobânzilor în plus, facem o situație dificilă absolut imposibil de gestionat”.
Anul trecut, facturile gospodăriilor, transportul și prețurile alimentelor au fost de trei până la patru ori mai mari decât creșterile salariale, potrivit OCDE.
Inflația totală în UE a fost de 9,2%, în timp ce creșterile salariale medii au fost de doar 4,4%.
Unii experți au cerut un nou instrument financiar anticriză pentru a combate astfel de dificultăți, dar comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a apărat poziția Comisiei cu privire la sprijinirea direcționată pentru cei mai vulnerabili și combaterea practicilor neloiale într-o serie de câmpuri.
„Avem în unele sectoare o lipsă de concurență”, a spus Schmit într-un interviu.
„Avem profituri speciale luate cu argumentul că există inflație și de aceea cresc prețurile.
„Acest lucru determină, de asemenea, în unele sectoare, aceste creșteri ale prețurilor și acest lucru trebuie combatet. Se poate face și prin mai multă concurență pe diferite piețe.”
OCDE a avertizat în raportul său că cele mai grav afectate de această așa-numită „dublă lovitură” sunt familiile cu copii, în special cu venituri mai mici și că sistemele de beneficii fiscale nu sunt pe deplin ajustate în funcție de inflație.