fbpx

Grecia interzice partidelor cu lideri condamnați să candideze la alegeri

Parlamentul elen a deschis calea pentru a interzice partidelor politice ai căror lideri au fost condamnați pentru infracțiuni să participe la alegeri, înaintea scrutinurilor naționale din primăvară.

Parlamentarii de la Atena au votat miercuri seara în favoarea unui amendament menit să împiedice partidele politice precum Zorii de Aur de extremă-dreapta, cândva a treia cea mai mare forță politică a Greciei, de la candidați la alegeri, după ce a fost declarată bandă criminală într-o hotărâre judecătorească din 2020.

Noua legislație va afecta, de asemenea, partidul mic, de extremă dreapta, Elenii care înseamnă „greci”, care a fost co-fondat de fostul parlamentar și purtător de cuvânt Ilias Kasidiaris.

Kasidiaris a fost condamnat la 13 ani de închisoare în 2020, dar acest nou amendament îl va împiedica să pună „un om de paie în fruntea partidului său, continuând să conducă partidul de facto”, a spus expertul în drept constituțional Nikos Alivizatos.

În ciuda faptului că se află în închisoare, Kassidiaris și-a continuat activitățile politice. El se adresează în mod regulat susținătorilor săi de pe mobil prin mesaje vocale difuzate pe canalul său de YouTube, care are peste 120.000 de abonați.

Potrivit unui sondaj recent, partidul „Elenii” ar obține 3,4% din voturi la următoarele alegeri, peste pragul de 3% pentru introducerea deputaților în parlament.

Alte sondaje pun partidul chiar sub acest prag, dar sprijinul a crescut constant în ultimele luni.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a insistat că este „obligația morală a democrației de a se proteja de inamicii săi”.

Democrația „nu poate legitima, și cu siguranță nu poate finanța, organizațiile care îi subminează în mod deschis funcționarea”, a spus el, menționând că noua măsură este „o prevedere similară cu cea deja în vigoare în mai multe țări europene”, a spus premierul Mitsotakis.

Amendamentul, depus de guvernul conservator, a fost aprobat de majoritatea parlamentarilor din camera de 300 de locuri.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.