fbpx

UE: Valul migrator dinspre Afganistan poate fi prevenit prin ajutorarea regiunii din care face parte

Uniunea Europeană încearcă să găsească un consens pentru a ajuta țările vecine Afganistanului care găzduiesc refugiați și pentru a armoniza criteriile de primire în Europa, astfel încât să fie evitat un nou val de refugiați ca în 2015.

Miniştrii europeni de interne, reuniți marți la Bruxelles, au convenit ca Uniunea Europeană să încerce să prevină un aflux major de refugiaţi din Afganistan prin ajutorarea regiunii din care face parte această ţară şi consolidarea protecţiei frontierelor, dar fără un angajament precis cu privire la relocarea de refugiaţi în urma preluării puterii de către talibani.

”Pe baza lecţiilor învăţate, UE este determinată să acţioneze în comun pentru a preveni repetarea deplasărilor de migraţie ilegală masivă cu care s-a confruntat în trecut”, se arată într-o declaraţie comună adoptată după reuniunea desfăşurată la Bruxelles.

De asemenea, conform aceluiaşi text, UE doreşte să privilegieze colaborarea cu ţările din vecinătatea Afganistanului pentru ”a consolida capacităţile lor de a oferi protecţie, (şi) condiţii de primire sigure şi demne” pentru refugiaţi, notează Agerpres.

Ministrul luxemburghez de externe şi al imigraţiei, Jean Asselborn, a pledat public pentru angajamente concrete cu cote de refugiaţi afgani care să fie relocaţi în statele UE.

În schimb, ministrul german de interne, Horst Seehofer, s-a pronunţat împotriva indicării unui număr precis de refugiaţi care să fie preluaţi din Afganistan, de teama creării unui ”factor de atracţie”.

Şi miniştrii de interne din Austria, Republica Cehă şi Danemarca au estimat că afganii care fug din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea trebuie să rămână în ţările vecine Afganistanului, nu să vină în Europa.

În final, declaraţia adoptată după reuniunea ministerială menţionează că ”sprijinul poate fi oferit sub forma relocărilor pe o bază voluntară, prioritizând persoanele vulnerabile, precum femeile şi copiii”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

Zona euro: un exemplu de keynesianism

Cifrele economice ale zonei euro sugerează un risc stagflaționist: impactul pe termen scurt este evident …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.