fbpx

Afganistanul interzice utilizarea oricărei monede străine pe teritoriul său

Talibanii au anunţat, marţi, interzicerea completă a utilizării monedelor străine în Afganistan. Decizia riscă să afecteze şi mai mult o economie adusă în pragul colapsului de retragerea sprijinului internaţional, notează Reuters, citată de Agerpres.

Măsura a fost anunţată la câteva ore după ce cel puţin 25 de oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi când persoane înarmaţi au atacat cel mai mare spital militar din Afganistan aflat în centrul Kabulului, unde s-au produs şi două explozii puternice.

“Situaţia economică şi interesele naţionale din ţară cer ca toţi afganii să folosească moneda afgană în fiecare tranzacţie”, a anunţat grupul într-un comunicat dat publicităţii de purtătorul lor de cuvânt.

Folosirea dolarilor americani este larg răspândită pe pieţele din Afganistan, iar zonele de frontieră utilizează moneda ţărilor vecine, precum Pakistanul, pentru tranzacţii.

Guvernul taliban face presiuni pentru eliberarea miliardelor de dolari din rezervele băncii centrale în contextul în care naţiunea lovită de secetă se confruntă cu un deficit de lichidităţi, foamete şi o nouă criză a migraţiei.

Afganistanul deţine miliarde de dolari în bunuri peste hotare la US Federal Reserve şi la alte bănci centrale din Europa, dar banii au fost îngheţaţi după ce talibanii au înlăturat guvernul sprijinit de Occident în luna august.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.