fbpx

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo se aprind, în ciuda aprobării tacite de către lideri a planului UE

Kosovo a acuzat Serbia că refuză să semneze un plan sponsorizat de Uniunea Europeană care ar normaliza relațiile după luni de tensiuni politice în creștere.

Luni, președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti și-au dat aprobarea tacită planului UE de a pune capăt lunilor de criză politică și de a contribui la îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Acordul prevede că ambele țări își vor recunoaște documentele și simbolurile naționale respective și vor respecta independența, autonomia și integritatea teritorială, dreptul la autodeterminare, protecția drepturilor omului și nediscriminarea.

Aceștia au convenit să aprofundeze cooperarea viitoare în domeniile economiei, științei și tehnologiei, transportului și telecomunicațiilor, judiciar și de aplicare a legii, sănătate, sport, protecție a mediului și persoane dispărute.

Ambele țări vor să adere la UE, care le-a spus că mai întâi trebuie să-și rezolve diferențele. Acordul spune că nu se vor împiedica unul de celălalt în demersurile de aderare la bloc.

Recent, tensiunile au izbucnit în legătură cu chestiuni aparent banale, cum ar fi formatele plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculelor sau arestarea unui ofițer de poliție de etnie sârbă.

„Până la sfârșitul acestui an, nu putem avea acordul implementat în totalitate. Alegerile trebuie să aibă loc mai întâi în nordul Kosovo (după demisia primarilor sârbi). Aceasta este principala condiție pentru formarea Asociației Municipalităților Sârbești. Fără ele, această asociere este imposibilă”, a declarat Fatmir Scheholi, Institutul pentru Afirmarea Relațiilor Interetnice.

Printre liderii occidentali s-a ridicat o nouă îngrijorare că tensiunile s-ar putea răspândi într-un nou conflict balcanic, izbucnind exact când războiul Rusiei în Ucraina intră în al doilea an.

UE a mediat negocierile dintre Serbia și Kosovo din 2011, dar puține dintre cele 33 de acorduri care au fost semnate au fost puse în aplicare. UE și SUA au făcut presiuni pentru un progres mai rapid de când Rusia și-a lansat anul trecut invadarea pe scară largă a Ucrainei.

„Interpretarea liberă este permisă și acum, după publicarea acordului, principala întrebare este cum vor reacționa cetățenii Kosovo și Serbia la textul propus”, a declarat Jovana Radosavljević de la ONG-ul New Social Initiative din Kosovo.

Serbia și Kosovo și-au confirmat obligația de a pune în aplicare toate acordurile de dialog din trecut. Albania a numit acordul o „realizare importantă”, chiar dacă nu a fost încă semnat.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că „este nevoie de mai multă muncă” și că liderii celor două țări se vor întâlni din nou luna viitoare.

În ultimele luni, delegații SUA și UE au vizitat în mod regulat Pristina și Belgradul pentru a le încuraja să accepte noile propuneri, iar cei doi lideri s-au întâlnit cu înalți reprezentanți ai UE în marja unei conferințe majore de securitate din orașul german München la începutul acestei luni.

„Așteptările noastre sunt foarte mari față de acest acord și cred că ceea ce este nou nu este doar seriozitatea ambelor guverne, ci și seriozitatea partenerilor noștri europeni de a face acest lucru să se întâmple în umbra uneia dintre cele mai mari crize pe care le-a văzut Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. ” a declarat Gabriel Escobar, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Tensiunile au crescut între Serbia și fosta sa provincie de când Kosovo s-a desprins unilateral în 2008. Declarația de independență a fost recunoscută de multe țări occidentale, dar i s-a opus Serbia, cu sprijinul Rusiei și Chinei.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.