fbpx

Cum și-ar putea folosi China controlul asupra infrastructurii UE pentru a exercita presiuni

Războiul din Ucraina și actele suspectate de sabotaj asupra infrastructurii cheie obligă țările europene să-și regândească abordarea asupra a ceea ce este esențial și a cine ar trebui să-l controleze.

Și aici, liderii Uniunii Europene nu se tem atât de Rusia, ci de China.

„Cea mai mare teamă, cred, este că infrastructura critică ar putea fi eliminată de China într-o situație de conflict, sau cel puțin că China ne-ar putea amenința că vom elimina infrastructura critică”, a declarat dr. Tim Rühlig, cercetător la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP).

Companiile chineze dețin sau au participații într-o gamă largă de infrastructuri critice europene, inclusiv porturi, aeroporturi, companii de electricitate, parcuri eoliene și solare, precum și telecomunicații.

Anii de boom 2012 – 2015 când Europa, aflată în strânsoarea unei crize financiare severe, a luat măsuri drastice de austeritate, au inclus vânzarea unei infrastructuri atât de mari.

Acum, companiile chineze dețin participații în porturi din țările UE, inclusiv Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Țările de Jos și Germania, precum și în aeroporturi precum Toulouse, Franța.

Cu toate acestea, climatul geopolitic s-a schimbat dramatic. „În ultimii șase, șapte ani s-au văzut două lucruri. China a devenit mai autoritară, mai puțin aliată din punct de vedere economic cu noi, mai divergentă”, a declarat Agatha Kratz, director al centrului independent de cercetare Rhodium Group.

„Și pe partea europeană, de asemenea, o conștientizare a acestor diferențe foarte, foarte puternice în viziunile cuvintelor, opiniile economice, opiniile politice”, a adăugat ea.

Un astfel de control asupra acestui tip de infrastructură prezintă deja riscuri în timp de pace, inclusiv spionaj, dar și posibilitatea ca pe viitor China să folosească aceste centre comerciale din Europa pentru a-și favoriza companiile proprii față de cele regionale.

Însă abordarea Rusiei „puterea este corectă” ridică acum temeri că, dacă Moscova ar prevala în războiul său din Ucraina, China s-ar putea simți încurajată să-și folosească armata pe Taiwan.

Beijingul consideră insula parte a teritoriului său și, în ultimele luni, și-a intensificat retorica cu privire la posibila utilizare a armatei.

Dacă va face acest lucru, UE nu ar avea de ales decât să impună sancțiuni împotriva cărora Beijingul ar riposta.

Dar există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la posibilitatea de a-și folosi controlul asupra infrastructurii critice a UE pentru a exercita presiuni suplimentare.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.