fbpx

Patru factori care pot preveni o recesiune în Europa

Economia din zona euro a crescut cu un foarte modest 0,3% în primul trimestru din 2022, o repetare a performanței obținute în ultimul trimestru al anului trecut. Această creștere foarte slabă reflectă impactul restricțiilor generate de Covid-19 asupra activității economice în lunile de iarnă, la care s-a adăugat povara pe care inflația a adus-o în ceea ce privește puterea de cheltuire.

Estimările analiștilor arătau că activitatea economică se va îmbunătăți în ceea ce a mai rămas din 2022 pe măsură ce multe companii și firme mici își reluau activitățile ca urmare a pericolului mult mai mic pus de varianta Omicron și ca urmare a unor așteptări inflaționiste moderate.

Războiul din Ucraina, însă, a schimbat complet perspectiva economică în zona euro și în mai toată economia europeană, iar creșterea economică nu este așteptată să ia avânt.

Creșterea rapidă a prețurilor la mărfuri, înăsprirea condițiilor financiare cauzate de majorarea dobânzilor de politică monetară, problemele din lanțurile de aprovizionare globale și o incertitudine din ce în ce mai mare încep să-și spună cuvântul și să obstrucționeze serios creșterea economică în 2022.

Toate acestea se reflectă în ultima serie de previziuni economice publicate de Comisia Europeană.

Estimări de creștere modestă

Comisia Europeană aproape că a înjumătățit valoarea la care prognoza creșterea economică în zona euro și în economiile din UE, de la 4% la 2,7% pentru 2022, micșorând de asemenea și creșterea PIB pentru anul viitor la 2,3% de la 2,75% cât anticipase anterior.

O creștere anuală de 2,7% în 2022 pare destul de rezonabilă, dar în realitate beneficiază de efectul de bază din 2021 când economia a crescut cu 5,4% după un an dezastruos în 2020, provocat de carantine.

Comisia Europeană estimează că acest efect de bază adaugă două puncte  procentuale la creșterea anuală. Așadar, creșterea an pe an a PIB este așteptată să încetinească la aproximativ 1% în ultimul trimestru din 2022, ceea ce reprezintă rezultatul actual al creșterii în acest an.

Practic ne îndreptăm destul de rapid de stagflația, Comisia Europeană estimând că inflația va atinge o valoare de peste 6% în zona euro în acest an. În fapt, economia europeană ar putea foarte bine să intre în recesiune în acest an, dacă nu ar fi o serie de motive care să susțină creșterea economică.

În primul rând, piața muncii rămâne foarte solidă, angajările crescând cu 0,5% în primul trimestru datorită multelor posturi rămase libere, în timp ce șomajul a atins noi minime istorice. Drept consecință, Comisia Europeană estimează o creștere  a salariilor de 4% în acest an, care dimpreună cu nivelul mare al economisirilor ar trebui să susțină cheltuielile de consum.

În al doilea rând, politica fiscală este de asemenea relaxată printr-o serie de măsuri guvernamentale care mai reduc din impactul foarte puternic al prețurilor mari la energie, dar și al cheltuielilor crescute în ceea ce privește măsuri de apărare și umanitare. Toate acestea ar putea adăuga încă 1% la creșterea PIB.

În al treilea rând, este așteptat un sezon de vacanțe estivale foarte intens după ce ultimii doi ani au fost bulversați de pandemia de Covid.

În fine, investițiile vor fi susținute de o implementare a fondurilor europene pentru redresare și reziliență și a nevoii de a susține tranziția către energia verde.

Îmbunătățirea activității economice

Previziunea Comisiei Europene privind o creștere de 2,3% în 2023 presupune o îmbunătățire a activității economie anul viitor. Produsul Intern Brut ar urma să crească cu 0,7-0,8% în fiecare trimestru, urmând ca în ultimul trimestru creșterea să fie de aproximativ 3% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Acest scenariu este în întregime dependent de o scădere dramatică a inflației în anul care vine. De asemenea, este foarte important ca epidemia de Covid-19 să nu provoace întreruperi semnificative în activitatea economică în Uniunea Europeană și, în același timp, să existe o creștere economică solidă în economia mondială.

Totuși, luând în considerare riscurile care însoțesc această estimare trebuie să fim conștienți, așa cum recunoaște însăși Comisia Europeană, că o continuare a problemelor economice este mai mult decât probabilă în anul care vine.

Articol de Oliver Mangan pentru Irish Examiner.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.