fbpx

Luni are loc reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE (CAE)

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE /Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles.

În cadrul reuniunii, miniştrii de externe europeni vor discuta subiecte precum situaţiile din Belarus, Etiopia, dar şi Balcanii de Vest şi evoluţiile din regiunea Sahel.

Potrivit unui comunicat al MAE, situaţia din Belarus va fi discutată cu accent pe evoluţiile recente care au condus la instrumentalizarea migraţiei de către regimul Lukaşenko şi necesitatea adoptării de măsuri din partea UE, care să condamne ferm această conduită ce afectează statele membre UE.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu va exprima solidaritatea României cu Polonia, Lituania şi Letonia, statele din UE care se confruntă cu creşterea numărului de migranţi la graniţa cu Belarus, şi va sprijini adoptarea cât mai rapidă de sancţiuni suplimentare la adresa regimului de la Minsk.

Totodată, ministrul Aurescu va participa la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniştrii de externe din statele membre UE şi omologii din statele partenere în cadrul formatului – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Cu această ocazie, la iniţiativa ministrului român de externe, se va lua în discuție și tema dezvoltării cooperării pe dimensiunea de securitate în cadrul PaE, pentru consolidarea rezilienţei partenerilor în faţa ameninţărilor hibride cu care se confruntă, precum şi printr-o implicare mai eficientă a UE în reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea sa Estică,

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.