fbpx

Alarmismul climatic începe să piardă teren

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că nu vor fi interzise centrale pe gaz, deoarece dorește să atingă țintele climatice fără a muta mare parte din această povară pe umerii cetățenilor francezi.

Președintele francez a susținut ceea ce el numește „o ecologie bazată pe progres” în care nu este nevoie „de o terapie incompatibilă cu un model productiv și social așa cum avem noi.”

Declarația sa cu privire la o tranziție ecologie fără costuri majore pentru oameni vine la doar câteva zile după ce Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a anunțat că va amâna tranziția de la mașinile pe carburanți clasici și centrale pe gaz, diluând astfel substanțial obiectivele climatice net zero, despre care acesta a spus că impun „costuri inacceptabile” oamenilor obișnuiți.

 

Potrivit președintelui francez,  Macron, Hexagonul va aboli folosirea cărbunelui în 2027 și va diminua utilizarea hidrocarburilor de la 60% până la 40%, fără a intra însă în detalii legate de cum se va întâmpla acest lucru. Cu toate acestea, el a precizat că nu vor fi interzise în clădirile de locuit centralele pe gaz.

„Nu vom scoate în afara legii centralele pe gaz deoarece nu îi putem lăsa fără soluții pe compatrioții noștri, în special cei din zonele rurale”, a declarat președintele francez.

Pe de altă parte, Rishi Sunak, premierul britanic a amânat interzicerea acestui gen de centrale pentru anul 2035.  Însă Franța, conform lui Macron, va ajuta gospodăriile să se echipeze cu pompe de căldură, „pentru că acest tip de pompe sunt inteligente, economisesc energie și reduc substanțial emisiile de carbon”. De asemenea, Macron și-a luat angajamentul ca Franța să tripleze producția de astfel de pompe pentru a ajunge până în anul 2027 la un milion de bucăți.

„Francezii își iubesc mașina și la fel o iubesc și eu”, a afirmat Macron într-un interviu difuzat duminică seara la o oră de maximă audiență, admițând în felul acesta ezitările oamenilor în a trece la mașini electrice, care au un preț mai mare decât cele clasice.

„Trebuie să facem acest lucru într-o modalitate isteață: adică să producem aceste autovehicule și baterii acasă”, a afirmat el. Președintele francez a fost un susținător foarte vocal al construcției de patru mari fabrici de baterii în nordul Franței pentru a contracara competiție americană și chineză de pe piață.

Ieri, președintele Franței a afirmat că planurile ecologice ale țării sale vor consolida statutul țării sale ca fiind „cea mai atractivă țară” pentru investiții străine și vor mări  „suveranitatea ecologică” și competitivitatea Franței.

În aceeași ordine de idei, guvernul francez va adopta un sistem cu stipendii de stat care le va permite gospodăriilor cu venituri mai mici să ia în leasing mașini electrice fabricate în Europa pentru aproximativ 100 de euro pe lună.

Anul trecut, executivul francez a oferit subvenții masive, care s-au repercutat negativ asupra finanțelor publice. Președintele Macron a dezmințit o posibilă reîntoarcere a acestor subvenții, afirmând că guvernul nu-și poate permite să taie taxele la motorină și benzină dacă are drept obiectiv finanțarea în continuare a tranziției verzi și un stat al bunăstării.

Totuși, el a spus că guvernul va cere industriei energetice să vândă carburanții la costuri de producție și că va oferi 100 de euro ajutor muncitorilor cei mai săraci pentru a merge cu mașina la muncă și în felul acesta a mai diminua din impactul inflației asupra gospodăriilor.

Franța și-a luat un angajament de a reduce emisiile de carbon cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, în acord cu ținta propusă de Uniunea Europeană. Pentru a atinge acest țel, în opinia lui Macron, este nevoie ca țara să meargă într-un ritm de 2,5 ori mai rapid decât cel pe care îl are în prezent.

Premierul francez, Elisabeth Borne a afirmat la începutul acestei luni că Franța va investi șapte miliarde de euro anul viitor în tranziția climatică.

Pentru a-și atinge țintele fixate, Macron a declarat că cele două centrale energetice pe cărbune vor fi oprite și vor fi transformate în centrale pe bază de biomasă până în 2027.

În pofida tuturor acestor angajamente, criticii ecologiști consideră aceste politici ale lui Macron ca fiind neconvingătoare. Greenpeace Franța a spus într-un comunicat de presă că președintele francez „încă nu și-a dat seama de proporțiile urgenței climatice”.
Rezumând strategia președintelui francez, ziarul l’Opinion a afirmat că Macron „a ales optimismul asupra constrângerilor”.

„Principala provocare a lui Macron este de a convinge Franța că pariul său pe optimism nu înseamnă pur și simplu a se băga cu capul în nisip”, a scris publicația Le Figaro.

Analiză publicată de MSN.com

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.