fbpx

Primul tren organizat de Grupul GRAMPET pe Middle Coridor a plecat din Portul Constanţa către Budapesta

Grupul GRAMPET anunţă primul tren organizat pe Middle Coridor, care a traversat ruta China – România – Ungaria, operatorii săi acoperind ultima secţiune, distanţa Constanţa – Budapesta, anunță compania într-un comunicat de presă. 

Transportul, lansat în urmă cu două săptămâni din Guiyang, a plecat din Portul Constanţa cu destinaţia Budapesta.

Proiectul, finalizat în urma unor luni intense de eforturi logistice şi comerciale, a implicat 6 ţări (China, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria), operatorii de stat din ţările asiatice şi Grupul GRAMPET, prin prisma statutului său de membru al asociaţiei Middle Corridor – Ruta de Transport Internaţional Trans-Caspică (TITR).

Iniţiat de guvernele din China, Kazahstan şi Azerbaidjan, TITR vizează dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal care leagă Asia de Europa. Grupul GRAMPET a devenit prima companie europeană care a aderat la TITR, în septembrie 2018. Ulterior, în iunie 2019 a semnat un Memorandum de Colaborare cu NMSC Kazmortransflot LLP, operatorul naval de stat al Republicii Kazahstan, cu scopul de a deschide o conexiune regulată între porturile Constanţa şi Batumi. Acordul dintre cei doi membri ai Middle Corridor – Ruta de Transport Internaţional Trans-Caspică se alinia astfel obiectivului asociaţiei de a spori cooperarea şi de a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul rutei.

„Marcăm astăzi încununarea unor eforturi care au început acum mai bine de 4 ani, prin care am pus România pe harta celui mai mare proiect de infrastructură din istoria contemporană”, spune Gruia Stoica, Preşedintele şi fondatorul Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român. „Momentul aderării la TITR a reprezentat un pas istoric atât pentru noi, ca lider regional pe piaţa transportului feroviar de marfă, cât şi pentru România. Am spus atunci că această alianţă poate transforma ţara noastră într-o platformă logistică pentru Europa şi Asia, generând în jur de 100.000 de noi locuri de muncă şi contribuţii la bugetul statului de peste un miliard de euro”.

Transportul a plecat din Guiyang cu o încărcătură de 41 de containere şi a acoperit ruta China – Kazahstan – Marea Caspică – Azerbaijan – Georgia – Marea Neagră – România – Ungaria. Grupul GRAMPET organizează transportul feroviar pe segmentul Constanţa – Bucureşti – Craiova – Timişoara – Curtici – Budapesta, prin intermediul operatorilor săi Grup Feroviar Român şi Train Hungary.

Sorin Chinde, Vice Preşedintele Diviziei Transporturi din cadrul Grupului GRAMPET, adaugă: „Ne-am propus să introducem un trafic regulat de containere din China care va tranzita România către Vestul Europei. Momentan ne concentrăm pe primele transporturi test şi rezolvarea unor provocări logistice, cum ar fi timpul de tranzit pe distanţa Constanţa – Curtici, respectiv staţionarea în vama Curtici până la trecerea frontierei. Soluţiile pe care le avem în acest moment ne vor ajuta să parcurgem cu aceste trenuri distanţa Constanţa – Budapesta în 48 de ore.”

Activarea Middle Corridor prin Portul Constanţa a fost unul dintre obiectivele strategice fixate de Grupul GRAMPET prin aderarea la TITR. Pandemia a blocat temporar acest proiect, dar contextul geopolitic şi economic actual, care reorganizează lanţurile globale de distribuţie, a impus o revenire şi o lansare rapidă.

Gruia Stoica subliniază: „Grupul GRAMPET va continua să investească în această rută strategică ce leagă Europa de China. Ne menţinem angajamentul asumat faţă de partenerii noştri din Asociaţia TITR, dar şi faţă de partenerii noştri comerciali şi logistici. De subliniat că proiectul poate avea un potenţial economic major pentru România şi că va atrage dezvoltarea traficului intermodal atât în ţară, cât şi în regiune. În contextul economic şi geopolitic actual, Middle Corridor reprezintă o prioritate pe care sper că România o va fructifica la maximum”.

 

About Ioana Popa

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.