Uniunea Europeană va îndemna cele mai mari economii ale lumii să-și îmbunătățească obiectivele de combatere a schimbărilor climatice înainte de summit-ul ONU privind schimbările climatice din acest an și va avertiza că eforturile actuale ale statelor nu sunt insuficiente, potrivit unui document consultat de Reuters .
În ciuda numeroaselor noi angajamente de reducere a emisiilor anunțate de țări la summitul COP26 de anul trecut, „acțiunea globală privind schimbările climatice rămâne insuficientă”, transmite UE într-un proiect al mandatului său de negocieri pentru summitul COP27 de la Sharm El Sheikh, Egipt, în noiembrie, notează Reuters.
„UE face apel la toate părțile să prezinte obiective și politici ambițioase și îndeamnă în special economiile majore care nu au făcut acest lucru să își revizuiască sau să își consolideze obiectivele”, se arată în comunicat, potrivit Reuters.
Aproape 200 de țări se vor reuni la COP27 după o vară secetoasă, valuri de căldură și alte fenomene extreme legate de climă.
Dar discuțiile cu privire la modul de reducere a emisiilor și de finanțare a acestor eforturi se confruntă cu contextul dur al unei crize energetice care epuizează bugetele de stat și determină unele țări să ardă mai mult cărbune.
UE este al treilea cel mai mare poluator din lume, după Statele Unite și China.
Beijingul a rezistat până acum apelurilor din partea Europei de a-și accelera planul de a atinge nivelul maxim al emisiilor până în 2030. China a oprit discuțiile privind clima cu Statele Unite în această lună, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.
Al patrulea cel mai mare poluator, India, a aprobat luna aceasta un plan climatic mai ambițios pentru a reduce intensitatea emisiilor cu 45% în acest deceniu față de nivelurile din 2005.
Statele Unite au aprobat luna aceasta un proiect de lege uriaș pentru a-și atinge obiectivul de a reduce la jumătate emisiile până în 2030, față de nivelurile din 2005.
Indonezia și Mexic, ambele țări din G20, sunt printre cele care explorează angajamente mai ambițioase. Șeful UE pentru politicile climatice, Frans Timmermans, și miniștrii pentru Climă din țările G20 se vor întâlni săptămâna viitoare, în Bali, pentru a discuta eforturile lor.
Obiectivul climatic al UE 27 este de a-și reduce emisiile nete cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Progresele înregistrate în negocierile UE cu privire la legile pentru atingerea acestui obiectiv, precum și propunerile recente de extindere mai rapidă a energiei regenerabile pentru a renunța la gazul rusesc, ar putea servi drept țintă consolidată a blocului înainte de COP27.
Europa se confruntă, de asemenea, cu o presiune crescută din partea țărilor vulnerabile care doresc ca viitorul COP27 să creeze un fond în care emitenții bogați să plătească pentru daunele și pierderile ireversibile pe care schimbările climatice le-au provocat țărilor sărace.
UE și Statele Unite au rezistat de mult timp acestor apeluri. Proiectul de document spunea că UE sprijină discuțiile privind „aranjamentele de finanțare” pentru a aborda pierderile legate de climă, dar nu a susținut un nou fond.