În estuarul Aveiro din Portugalia, biodiversitatea și conservarea se află în centrul proiectului ECOMARE. Oamenii de știință și cercetătorii care lucrează la această inițiativă europeană, promovată de Universitatea din Aveiro, investighează impactul schimbărilor climatice asupra florei și faunei marine și au grijă și de animalele rănite.
„Există două priorități: Una – sustenabilitatea și a doua – reabilitarea și conservarea vieții marine. Examinăm acvacultura și biotehnologia, dar mai presus de toate, recuperarea animalelor marine, pentru că este esențial pentru noi să ajutăm Portugalia în acest sens și, dacă este necesar, ajutați alte țări”, a declarat Artur Silva, prorectorul pentru Cercetare și Inovare de la Universitatea din Aveiro.
Spitalul CPRAM este deschis 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an și are capacitatea de a trata peste 1.000 de animale rănite pe an, în majoritate păsări. De asemenea, sunt îngrijiți delfinii și țestoasele. Costa Nova este una dintre broaște țestoase care a fost prinsă într-o plasă de pescuit, fiind în centru de șapte luni.
„După ce a fost tratată pentru răni care includeau câteva tăieturi adânci, ea și-a revenit și acum este gata să fie eliberată. I-am echipat cu un transmițător pentru a vedea cum se va muta odată înapoi în ocean”, a declarat Catarina Eira, coordonatorul științific al organizației CPRAM.
Spitalul este în general închis publicului pentru a menține sănătatea și recuperarea animalelor, dintre care multe au fracturi sau au ingerat cârlige, plastic și toxine.
Cu toate acestea, vizitatorii au voie să vină la centrul CEPAM în a treia zi de miercuri a fiecărei luni în scopuri educaționale. Bugetul total al acestui proiect este de 4,8 milioane de euro, 84,3% fiind subvenționat de politica de coeziune a Uniunii Europene.
Mulți experți din întreaga lume călătoresc în estuarul Aveiro pentru a examina beneficiile biotehnologiei și efectele schimbărilor climatice asupra vieții marine.
„Folosim o mulțime de corali pentru a studia problemele de biotehnologie. Coralul este plin de substanțe chimice care ar putea fi folosite în descoperirea de noi medicamente pentru a vindeca cancerul și alte boli, cum ar fi boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson”, a spus Ricardo Calado, coordonator științific al CEPAM-ECOMARE.
Grija pentru oceane este baza acestui proiect, deoarece oceanele ne aparțin tuturor. Astăzi, Costa Nova se întoarce în Atlantic. Acest proiect, care a câștigat Premiul REGIOSTARS, este considerat una dintre cele mai bune cincisprezece inițiative susținute de Uniunea Europeană în ultimii 15 ani.