fbpx

UE va ridica restricțiile de la Fukushima la importurile de alimente impuse după accidentul nuclear

UE va ridica restricțiile la importurile de fermă și pește din Japonia impuse în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011.
Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, decizia a fost luată pe baza unor dovezi științifice recente.
Măsurile, impuse acum peste 12 ani, au oprit intrarea în Europa a agriculturii și a produselor piscicole din Fukushima, după ce topirea centralei nucleare a contaminat regiunea.

Anunțul lui Von der Leyen a venit joi după cel de-al 29-lea summit UE-Japonia de la Bruxelles, unde premierul japonez, Fumio Kishida, s-a întâlnit cu ea și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
„Am convenit să ridicăm măsurile restrictive de import rămase legate de accidentul de la Fukushima”, a declarat președintele Comisiei reporterilor.
„Am luat această decizie pe baza științei și pe baza dovezilor și pe baza evaluării Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și, de asemenea, am convenit să rezolvăm câteva alte probleme comerciale în cursul acestui an, în special accesul pentru produse agricole pe piața japoneză”.
Liderii au discutat și despre decizia recent anunțată a Chinei de a impune restricții la exporturile de galiu și germaniu. Cele două materiale sunt folosite în cipuri de computer, panouri solare și alte produse esențiale.

Beijingul vrea să ducă lupta către Occidentul colectiv, care și-a intensificat propriile măsuri restrictive asupra Chinei, inclusiv în ceea ce privește exportul de semiconductori de înaltă tehnologie.
Unii experți susțin că nu va avea impactul pe care și-l dorește China, dar, indiferent, Bruxelles-ul și Tokyo au declarat joi că își vor spori propria cooperare pentru a contracara influența Beijingului.
„Vom continua îndeaproape spre menținerea și întărirea unei ordini internaționale libere și deschise bazate pe statul de drept, pe care l-am reafirmat din nou la întâlnirea de astăzi”, a spus premierul japonez.
„Mai ales că ne confruntăm cu un mediu de securitate sever, salutăm un angajament mai puternic al UE în Indo-Pacific”.
Ambele părți au convenit să lucreze împreună pentru a găsi surse alternative de materii prime critice utilizate în ceea ce sunt considerate produse cruciale. Beijingul deține un monopol aproape în acest domeniu, iar UE și Japonia doresc să înceteze această dependență excesivă.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.