fbpx

Toate organizaţiile neguvernamentale de opoziţie din Belarus vor fi scoase în afara legii

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi scoaterea în afara legii a tuturor organizaţiilor neguvernamentale de opoziţie, pe care le-a acuzat că primesc finanţare străină şi pregătesc o lovitură de stat, transmite EFE, citată de Agerpres.

Decizia anunțată de Lukaşenko este maximul în ceea ce priveşte hărţuirea tuturor ONG-urilor de opoziţie care l-au înfruntat după alegerile prezidenţiale din august 2020, la care a fost declarat câştigător, rezultat calificat drept fraudulos de către opoziţie şi Occident.

„Nu există iertare pentru trădători. Cei care încearcă să dea peste cap ţara (…) nu vor fi iertaţi. Îi vom urmări cu zecile şi cu sutele. Vom scoate în afara legii toate organizaţiile finanţate din exterior şi care pregăteau o revoltă şi o lovitură de stat”, a declarat liderul de la Minsk, citat de agenţia BELTA.

Potrivit avertismentelor lui Lukaşenko, aceste organizaţii „nu vor mai fi niciodată reînfiinţate”, chiar dacă vor cere recuperarea statutului legal.

Președintele belarus şi-a îndreptat atenţia şi către funcţionari, cerându-le celor care vor ”să fie absolut independenţi, să ceară sancţiuni, să lupte împotriva autorităţilor şi alte lucruri de genul ăsta” să plece în Lituania şi în Polonia, unde „mai există încă locuri de muncă” pentru ei. „Vă rog, ocupaţi acele posturi şi de acolo să cereţi sancţiuni. Ştiţi că nu vom ajunge la voi până acolo”, a declarat el ironic.

Lukaşenko le-a mai cerut funcţionarilor „să înţeleagă unde se află”, mai ales dacă sunt şefi, au grade militare sau lucrează în instituţiile de stat, „în caz contrar, am spus-o de nenumărate ori, vom considera acest lucru o trădare”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.