fbpx

Cine e de vină pentru incendiul din Hawaii?

Cele mai devastatoare dezastre naturale nu sunt niciodată 100 naturale. Alegerile umane , utilizarea pământului și politicile guvernamentale joacă un rol important în cât de distructive sunt uraganele, tornadele, cutremurele, inundațiile și incendiile.

Având în vedere catastrofe precum focul care a distrus mare parte din centrul istoric al orașului hawaian Lahaina, săptămâna trecută, merită să avem în vedere câtă responsabilitate revine nu factorilor accidentali sau naturali, ci politicilor și instituțiilor care pot fi schimbate.

Deși nu sunt cunoscute toate detaliile, devine clar că eșecul guvernului a contribuit la înrăutățirea situației – și posibil chiar a pornit-o. În timp ce așa-zișii experți dau vina pe schimbările climatice, caracterul distructiv al acestui incendiu a fost rezultatul unui regim atotputernic și complet incompetent.

Originile exacte ale focului se află în continuare sub anchetă, dar deja știm destule. Orașul Lahaina se găsește pe coasta vestică din Maui, a doua insulă ca mărime din Hawai. Este înconjurată de pășuni, deținute în cea mai mare parte de stat.

În urmă cu aproape zece ani, Hawaii Wildfire Management Organization, o asociație non-profit, a avertizat guvernul hawaian că zona din jurul orașului este extrem de vulnerabilă la incendii din cauza vânturilor, a terenului abrupt și a ierbii uscate. Nu s-a făcut mai nimic pentru a atenua aceste riscuri. Un raport din 2020 atrăgea atenția că o specia invazivă și foarte inflamabilă de iarbă era majoritară în zonele dimprejur iar uraganele din zonă creau vânturi puternice care alimentau incendiile din insulă.

Săptămâna trecută, la început, uraganul Dora a traversat oceanul la sud de Hawai. Pe 8 august, vânturi care băteau cu 60 de mile pe oră loveau coastele din Munții West Maui spre Lahaina. Spre asfințit, a fost detectată o eroare în rețeaua energetică, care indica o cădere de electricitate. Douăzeci de minute mai târziu, au sosit primele vești din zonă cu privire la focurile din zona orașului.

Zona în care au fost înregistrate primele flăcări este plină de infrastructură electrică, deținută în special de Hawaiian Electric, furnizorul monoplist de stat pentru electricitat. Majoritatea terenului din zonă este deținut de stat, cu excepția unei parcele care aparține ultimei prințese din Hawai. Această parcelă găzduia o fermă de panouri solare care furniza electricitate pentru Hawaiian Electric. La începutul anului, NPR a publicat un articol encomiastic despre acest proiect de regenerabile, lăudându-l ca fiind rezultatul direct al reglementărilor guvernamentale care vor ajuta Hawaii să devină dependent 100% doar de regenerabile până în 2045.

Dar în dimineața zilei de 8 august, când vânturile izbeau vechii stâlpi de electricitate, zona puternic electrificată din pășunile uscate de deasupra orașului Lahaina devenea rapid extrem de periculoasă. Cu toate acestea, nu exista nicio procedură formală de a închide părți din rețea, atunci când apar riscuri majore. Drept consecință, 29 de stâlpi de electricitate în funcțiune au căzut la pământ.

Dar chiar și cu aceste obstacole, primii pompieri ajunși la fața locului au avut un succes timpuriu. În jurul orei 9 a.m., departamentul de pompieri a anunțat că focul a fost stăpânit. Dar mesajul către locuitori conținea o cerere de rău augur. Pompele de apă erau puse în mișcare de electricitate, care  acum era închisă pentru a dezactiva liniile aflate sub apă. Oficialii le-au cerut oamenilor să conserve apa pentru a menține presiunea apei.

Pe la amiază, flăcările au reizbucnit în jurul unei străzi care duce direct în oraș. La 4.46 p.m. flăcările au ajuns în oraș, la un minut după ce autoritățile au trimis o alertă de avertizare către populația rămasă fără energie.
Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, autoritățile nu au activat sirenele de alarmă, lăsându-i pe locuitori în necunoștință de cauză cu privire la pericolul care îi păștea. Și pe măsură ce pompierii se luptau eroic cu flăcările pentru a-și salva comunitatea și-au dat seama că nu era suficientă presiune în hidranții de incendiu.

Având la dispoziție o singură autostradă care să-i scoată din oraș, mulți locuitori din Lahaina nu aveau unde să meargă. Unii au reușit să ajungă la ocean pentru a scăpa de fum și de flăcări. Dar mulți nu au reușit. Cel puțin 99 de oameni și-au pierdut viața, la momentul scrierii acestui articol, fiind cel mai devastator incendiu din ultimii 100 de ani. În plus au fost distruse 2207 clădiri, cu o valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Pentru a concluziona, o companie de stat fără competiție și-a plasat infrastructura electrică pe niște pășuni foarte inflamabile deasupra orașului istoric Lahaina, iar guvernul a fost avertizat de două ori că acele ierburi pot lua foc foarte ușor. Odată ce focul a izbucnit, o combinație de infrastructură de apă deficitară, comunicare proastă între autorități, și doar o singură cale de ieșire din oraș, i-a condamnat pe oamenii din Lahaina la cea mai neagră experiență dintr-un secol.
A fost un eșec al statului în întregime (…) Guvernele se imunizeze de sistemul profitului și al pierderilor, drept pentru care nu ia în calcul riscurile. Desigur că unii oficiali vor demisiona. Iar prețurile acțiunilor Hawaiian Electric ar putea scădea. Dar oamenii din Maui vor fi obligați să finanțeze tocmai organizațiile care i-au lăsat baltă. Și nu există nimic natural în acest dezastru.

Articol de Conor O Keefe.

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Ucraina caută țapi ispășitori în România

Legislația, promovată de experții ucraineni și adoptată de guvernul de la Kiev, de interzicere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.