fbpx

Uniunea Europeană speră să semneze un nou acord de liber schimb. Cine este vizat?

Uniunea Europeană speră să semneze un acord de liber schimb cu ţările din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay) până în iulie, a declarat, luni, în Mexic, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, informează marţi AFP, citat de Agerpres.

„Sper să o putem face înainte de următorul summit cu America Latină care va avea loc pe 17 şi 18 iulie la Bruxelles”, a declarat Timmermans în ultima zi a unui turneu în Brazilia, Columbia şi Mexic.

„Mi-aş dori să putem face acest lucru înainte de încheierea preşedinţiei suedeze (30 iunie)”, a insistat vicepreşedintele Comisiei responsabil cu negocierile internaţionale privind clima.

Liderii UE „au datoria urgentă să treacă linia de sosire a acordului UE/Mercosur”, a adăugat el, menţionându-l pe cancelarul Olaf Scholz, aflat în prezent în Brazilia, dar şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, despre care a spus că ar putea vizita America Latină.

„Obiectivul nostru este să ajungem în sfârşit la o încheiere rapidă”, a declarat, la rândul său, cancelarul Scholz în timpul vizitei la Buenos Aires.

Proiectul de acord, încheiat în iunie 2019 după 20 de ani de negocieri, nu a fost ratificat din cauza preocupărilor existente în Europa cu privire la politicile de mediu ale fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro.

Negociat de Comisia Europeană în numele statelor membre ale UE, tratatul nu va fi ratificat definitiv până când nu va fi ratificat de parlamentele celor 27 de state membre.

„Cred că sunt noi argumente pe masă”, a continuat Timmermans, care s-a întâlnit în Brazilia cu noul ministru al Mediului, Marina Silva, o figura proeminentă a luptei împotriva încălzirii globale.

Angajamentul preşedintelui Lula împotriva defrişărilor este unul „autentic”, potrivit liderului european.”Nu ar fi numit-o pe Marina Silva ministru al Mediului dacă nu ar fi fost aşa”, a declarat Frans Timmermans.

În timpul unei vizite în Uruguay săptămâna trecută, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a apreciat că este „urgent şi extrem de esenţial” ca Mercosur să încheie un acord de liber schimb cu UE înainte de a negocia un acord cu China.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.