Un summit informal al UE la Granada, Spania, a fost umbrit de prim-miniștrii Ungariei și Poloniei, care s-au opus secțiunii unei declarații comune care sa concentrat pe migrație.
Rezultatul reuniunii de vineri a ocolit orice referire la migrație, o omisiune flagrantă având în vedere evoluțiile recente de pe insula italiană Lampedusa. Nu este prima dată când Viktor Orbán și Mateusz Morawiecki își unesc forțele pentru a deraia un comunicat al Consiliului European, făcând acest lucru la sfârșitul lunii iunie.
Ambele instanțe au legat de Noul Pact privind Migrația și Azilul, o reformă cuprinzătoare a politicii de migrație a blocului care stabilește un sistem de „solidaritate obligatorie” pentru a se asigura că cele 27 de state membre, fără excepție, contribuie la gestionarea și primirea solicitanților de azil. Noul Pact, care se află în negocieri, a primit miercuri un impuls puternic după ce Consiliul UE a ajuns la poziția mult așteptată cu privire la cea de-a cincea și ultima piesă a puzzle-ului complex: regulamentul de criză.
Legislația a fost aprobată în conformitate cu regulile majorității calificate, așa cum se prevede în tratatele UE, ceea ce înseamnă că nici Polonia și nici Ungaria nu își pot exercita dreptul de veto. „Nu ne este frică de dictaturile (…) de la Berlin și Bruxelles”, a spus Morawiecki la sosire, condamnând ceea ce el a descris drept „penalități draconice”.
Viktor Orbán a mers mai departe, comparând regulile majorității calificate cu agresiunea sexuală. „Nu există nicio șansă de a avea niciun fel de compromis și acord în privința migrației. Din punct de vedere politic, este imposibil. Nu astăzi, dar în general, pentru următorii ani. Pentru că legal suntem, cum să spunem, suntem violați”, a spus Orbán. reporterii vineri dimineața, cu un zâmbet pe buze.
„Așadar, dacă ești violat, legal, forțat să accepți ceva (care) nu-ți place, cum ți-ar plăcea să ajungi la un compromis și un acord?”
Comentariile, șocante chiar și pentru standardele lui Orbán, au pregătit scena pentru restul zilei, ducând la un eșec larg anticipat în după-amiaza târziu. Blocajul l-a forțat pe Charles Michel, președintele Consiliului European, să publice o declarație separată în nume propriu. Nu se găsește nicio referire la migrație în declarația de la Granada, care abordează, în schimb, diverse probleme orientate spre economie, cum ar fi energia, tehnologia și competitivitatea.
„Declarația privind migrația este susținută pe scară largă și conține ceea ce am contribuit eu și Comisia (Europeană) privind dimensiunea externă a migrației”, a spus Michel reporterilor, referindu-se la angajamentul cu țările de origine și de tranzit.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez, care a acționat în calitate de gazdă, a recunoscut că există un „risc” în încercarea de a include migrația în textul final, dar a spus că ceea ce contează cu adevărat este acordul preliminar de miercuri privind regulamentul de criză.
„Acesta este cu adevărat partea relevantă, acesta este un fapt important în termeni politici”, a spus Sánchez, vorbind alături de Michel.
Între timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vorbit și ea la conferința de presă, a părut optimistă și a spus că Noul Pact este „pe drum”.
„Există șanse foarte mari ca acesta să treacă peste linia de sosire”, a spus von der Leyen.
Scopul comun al blocului este de a încheia negocierile privind Noul Pact, care a fost prezentat pentru prima dată în septembrie 2020, înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European, programate să aibă loc la începutul lunii iunie a anului viitor.