fbpx

Undă verde de la UE pentru finanțarea de cipuri

Uniunea Europeană ar putea relaxa regulile privind ajutorul de stat pentru a permite finanțarea de noi fabrici de cipuri, care ar putea atenua penuria din bloc, anunță Reuters.

Datorită dependenței sale de cipurile asiatice, UE a fost afectată în mod serios de o penurie globală fără precedent de semiconductori, care împiedică livrarea de bunuri de la mașini, la Playstation și care a avut drept consecință creșterea prețurilor la smartphone-uri la nivel mondial.

„Comisia ar putea lua în considerare aprobarea sprijinului public pentru a umple eventualele lacune de finanțare din ecosistemul semiconductorilor pentru înființarea, în special… a unor facilități de prim rang”, a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager Parlamentului European.

Comisia, care supraveghează politica antitrust în cele 27 de țări ale UE, ar încerca să se asigure că acest sprijin face obiectul unor garanții puternice în materie de concurență și că beneficiile sunt împărțite pe scară largă și fără discriminare în întreaga economie europeană, a adăugat ea, ca urmare a avertismentelor anterioare privind o cursă de subvenții.

Anul trecut, SUA și-au anunțat Actul CHIPS pentru America, menit să-și îmbunătățească capacitatea de a concura cu tehnologia chineză, în timp ce UE, care caută să dubleze ponderea blocului din producția globală de cipuri la 20% în următorul deceniu, intenționează să adopte propriul act de cipuri în 2022.

Producătorul american de cipuri Intel Corp (INTC.O) a declarat că ar putea investi până la 80 de miliarde de euro (91 de miliarde de dolari) în Europa în următorul deceniu, Germania și Franța fiind considerate principalii concurenți pentru sit-urile de producție.

Franța făcuse eforturi ca UE să permită subvenții cu mai puține restricții, dar națiuni mai mici, cum ar fi Țările de Jos și Irlanda, susțineau că permiterea utilizării excesive și nețintite a fondurilor strategice ar provoca o concurență neloială în cadrul blocului.

Între timp, Comisia și-a consolidat controlul asupra achizițiilor din sectorul digital, reacționând la îngrijorarea tot mai mare cu privire la dominația giganților tehnologici americani și a entităților de stat chineze care achiziționează tehnologii UE.

„Acest lucru încurajează statele membre să trimită tranzacțiile potențial problematice pentru revizuirea sa, chiar dacă acestea nu îndeplinesc pragurile naționale de notificare”, a spus Comisia.

„Și permite Comisiei să revizuiască achizițiile de companii inovatoare cu potențial competitiv dincolo de ceea ce ar indica cifra lor de afaceri, în special în sectorul digital.”

Franța și Germania au susținut că politica antitrust nu ar trebui să împiedice crearea de campioni europeni care pot concura mai eficient împotriva unor jucători globali uriași, în special din China, reamintind autoritățile de reglementare care blochează fuziunile, cum ar fi achiziția planificată de către Siemens a Alstom din Franța în 2019.

Pe măsură ce numărul infecțiilor cu COVID a atins noi recorduri în unele state membre ale UE, Comisia a prelungit acceptarea regulile mai flexibile privind ajutoarele de stat pentru companiile afectate de pandemie cu șase luni până în iunie 2022.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.