Recente creștere a prețului la petrol a fost cauzată în mare parte de eforturile Arabiei Saudite și ale Rusiei de a reduce producția și livrările pe piața mondială. Atât China cât și Occidentul sunt afectate de prețurile mari la petrol și au tot interesul să scadă prețurile, folosindu-se de toate instrumentele pe care le au la dispoziție. În cele din urmă, prețul petrolului va fi determinate de voința și abilitatea acestor două grupuri de a influența prețurile.
Există trei mari factori care determina cât de sus se vor îndrepta prețurile la petrol. În primul rând, contează interesul financiar al principalilor jucători care au dorit ascensiunea prețului. Secundar, e vorba de interesul lor geopolitic. În ultimul rând, ce pot face ceilalți jucători din piața petrolului, afectați de această creștere, pentru a aduce din nou mai jos prețul la petrol.
Interesul financiar al grupului format din Arabia Saudită, Rusia și restul OPEC este de a ține prețurile sus. Cu cât mai sus cu atât mai bine. Arabia Saudită are nevoie de bani. Făr acești bani nu poate subvenționa economia și nu ar mai putae funcționa cum trebuie. Pe lângă aceste subvenții, ea finanțează proiecte majore care nu au legătură cu petrolul. Orice eșec în realizarea acestor proiecte socio-economice masive ar crește dramatic șansele de îndepărtare a familiei regale, iar ei știu acest lucru. Pe cale de consecință, prețul actual al petrolului este irelevant. În practică, prețul avut în vedere trebuie să acopere cheltuielile bugetare ale statului respectiv. Acest considerent este valabil pentru toate țările care fac parte din OPEC+. Rusia are aceeași logică. Timp de 20 de ani, pentru ea prețul la care era rentabil să vândă de era de 40 dolari/baril. După invazia din Ucraina, acesta a sărit la 115 dolari/baril. Un motiv suplimentar pentru care Rusia susține prețuri mai mari este că subminează înțelegerile directe dintre Arabia Saudită și alte state OPEC+ cu clienți mari, precum China. Rusia a început să convingă Arabia Saudită și alți membri OPEC+ să vândă mai scump decât pragul de 60 de dolari/baril introdus în decembrie 2022. Cu cât prețul e mai mari, cu atât poate Rusia să vândă în secret mai sus de pragul de 60 de dolari.
Cel de-al doilea motiv pentru care prețurile nu pot urca la nesfârșit este că principalul aliat geopolitic al Rusiei și Arabiei Saudite, în speță, China, nu are acest interes. Beijingul este un importator net de petrol, gaz și petrochimicale, așa că prețurile mari îi afectează economia. Revenirea economică este slabă după anii de Covid, iar creșterea prețurilor la energie nu ajută. Bineînțeles că se bucură de discounturile la care cumpără petrol de la țările OPEC+ dar există o limită până la care pot crește prețurile fără ca acest lucru să afecteze economia chineză, chiar și luând în considerare discounturile. De asemenea, China va avea probleme și indirect din cauza prețurile mari la energie deoarece ele vor afecta economia Vestului, principala sa piață de expor. Potrivit unor surse din sistemul de securitate energetic al UE, dar și al unei surse similare din cel al SUA, daunele economice provocate Chinei ar deveni de-a dreptul periculoase dacă prețul la petrol rămâne peste limita de 90-95 de dolari dincolo de finalul anului.
Al treilea element de luat în calcul este că principalii jucători de pe piața petrolului au opțiuni pentru a duce în jos din nou prețul petrolului. Există planul de a readuce pe piețe petrolul iranian. Potrivit Administrației Energetice din SUA, producătorii non-OPEC sunt așteptați să-și crească producția cu 2,1 milioane barili pe zi în 2023 și cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2024. Sunt așteptate creșteri de producție din partea Braziliei, Canadei, Guyanei și Norvegiei, potrivit agenției.
Un instrument suplimentar aflat la îndemâna SUA împotriva OPEC+ este ratidicarea legii contra cartelurilor petroliere. Această legislație ar deschide calea de a acționa în judecată guvernele suverante pentru practici abuzive și pentru încălcarea legii anti-trust. OPEC este un cartel. Arabia Saudită este liderul de facto, iar Aramco este principala companie. Prin noua legie, produsele Aramco nu vor mai putea fi vândute în dolari americani. Ar însemna de asemenea spargerea Aramco în mai multe companii micuțe incapabile să influențeze prețul.
Conform unor surse din UE și SUA, prețul pe care îl țintesc puterile occidentale în următoarea jumătate de an este de maximum 75-80 dolari/baril.
Articol de Simon Watkins pentru Oilprice.