fbpx

Emmanuel Macron: Franța și Germania, unite, în cazul unui atac al Rusiei

Franța și Germania sunt pregătite să continue dialogul cu Rusia, dar dacă Moscova atacă Ucraina, prețul va fi mare, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron, vorbind la o conferință de presă după discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, transmite France24.

Macron a spus că Europa și aliații săi sunt uniți în problema Ucrainei , inclusiv în ceea ce privește necesitatea detensionării, dar și „pregătesc un răspuns comun” în cazul agresiunii ruse.

„Dacă există un atac, vor exista represalii și prețul (nr. pentru Rusia) va fi foarte mare”, a spus Macron.

Macron a mai subliniat că recentele discuții dintre SUA și Rusia despre Ucrainei au fost un „lucru bun”, dar că nu au arătat încă rezultate clare. Președintele francez a spus că va vorbi vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

„Solicităm o diminuare a tensiunilor și vreau să spun, de asemenea, cât de unite sunt Germania și Franța pe acest subiect”, a adăugat el, în urma speculațiilor că Berlinul ar putea promova o linie mai blândă în ceea ce privește Rusia, mai transmite France24.

„Pregătim în paralel o reacție comună și răspunsul în caz de agresiune”, a spus el, adăugând că puterile occidentale sunt „total unite”.

Scholz a adăugat: „Așteptăm de la Rusia pași clari care să contribuie la o diminuare a situației. Suntem cu toții de acord că o agresiune militară va declanșa consecințe grele”.

El a subliniat, de asemenea, că Moscova ar avea un „preț foarte mare” de plătit dacă ar încălca integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ucraina știe că se poate baza pe Germania”

Comentariile lui Scholz au venit în timp ce Germania a trimis semnale mixte cu privire la criza ucraineană, Berlinul refuzând să vândă arme Kievului.

Când șeful marinei germane, Kay-Achim Schoenbach, a declarat săptămâna trecută că Putin merită respect și că încercarea de a recâștiga Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost o cauză pierdută, el a demisionat.

Dar aceste comentarii nepăzite i-au făcut pe unii ucraineni să se întrebe dacă Germania poate fi de încredere pentru a-i proteja. Ambasadorul Ucrainei la Berlin a condamnat „aroganța germană”, în timp ce ministrul de externe Dmytro Kuleba a spus că acțiunile Germaniei îl încurajează pe Putin să atace.

Răspunzând criticilor privind refuzul Berlinului de a urma alte țări occidentale în trimiterea de arme la Kiev pentru a se apăra, Scholz a spus că Germania „a făcut multe pentru a sprijini în mod activ dezvoltarea economică și dezvoltarea democratică în Ucraina”.

El a menționat că au existat motive istorice pentru refuzul Germaniei de a trimite arme letale în zonele de război.

„Ne simțim responsabili, de exemplu, pentru a ne asigura că Ucraina rămâne o țară de tranzit (de gaze)”, a adăugat el. „Ucraina știe că se poate baza pe Germania”.

Discuții „formatul Normandia” la Paris

Macron a spus că conversația sa cu Putin de vineri va oferi șansa liderului rus de a oferi o „clarificări” asupra planurilor Moscovei pentru Ucraina.

Acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina a stârnit temeri de un conflict asupra vecinului pro-UE al Moscovei, dar rămâne neclar care sunt intențiile Kremlinului.

Mai mulți analiști prevăd că Rusia are în vedere un fel de intervenție în Ucraina, deși Moscova a insistat că nu plănuiește un nou atac asupra vecinului său după anexarea Crimeei în 2014.

Înalți reprezentanți ai Germaniei, Rusiei și Ucrainei urmează, de asemenea, la Paris miercuri pentru a discuta despre Ucraina împreună cu oficialii francezi în așa-numitul format „Normandia” cu patru căi.

Macron a acuzat Rusia că se comportă ca o „putere a dezechilibrului” prin comportamentul său nu doar în Ucraina, ci și în Belarus, Caucaz și Moldova. El a spus că situația este îngrijorătoare și a cerut Europei să rămână unită și să pregătească un „răspuns comun”.

Dar el a adăugat: „Înseamnă, de asemenea, că ar trebui să avem un dialog de clarificare cu Rusia, deoarece cred că acest dialog este necesar pentru a încerca să înlăturăm ambiguitățile”.

 

About Ioana Popa

Check Also

Zona euro: un exemplu de keynesianism

Cifrele economice ale zonei euro sugerează un risc stagflaționist: impactul pe termen scurt este evident …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.